Európska únia rozhodla: Už o dva roky budeme používať jednotné nabíjačky pre viaceré zariadenia

Dominik Cenkner

Európsky parlament v utorok urobil jeden z posledných krokov na ceste k zavedeniu jednotného nabíjacieho riešenia pre smartfóny, tablety a ďalšie prenosné zariadenia.

Europoslanci schválili finálnu verziu smernice, podľa ktorej budú musieť výrobcovia už od jesene 2024 používať výhradne štandard USB-C. Návrh sa týka taktiež aj notebookov. Na tie sa však zjednotenie nabíjačiek začne vzťahovať až na konci roka 2026.

„Je to veľký deň pre spotrebiteľov a zároveň veľký deň pre naše životné prostredie,“ povedal maltský poslanec Európskeho parlamentu Alex Saliba. Ten ako spravodajca EP pomáhal formovať konečné znenie normy.

V utorok pri svojom prejave zdvihol nad rečnícky pult kopu káblov a adaptérov so slovami „toto je minulosť“ a potom dodal „toto je prítomnosť“ a ukázal jednu nabíjačku. Krátko po poludní parlament odhlasoval návrh v pomere 602 ku 13 hlasom.

Podľa predstaviteľov EÚ norma nielen zjednoduší život ľudí a ušetrí im peniaze, ale aj zníži množstvo elektronického odpadu. Komisárka Margrethe Vestagerová ho v EP spojila s úsporou až 1 000 ton elektronického odpadu ročne.

Návrh získal rýchlu podporu

Európska komisia predložila návrh v septembri minulého roka a iniciatíva pomerne rýchlo získala podporu poslancov Európskeho parlamentu a členských štátov EÚ.

Počas tohtoročných rokovaní o konečnej verzii sa rozsah pôsobnosti smernice rozšíril tak, že spotrebitelia budú môcť v budúcnosti používať kábel USB-C na nabíjanie mobilných telefónov, tabletov, elektronických čítačiek, digitálnych fotoaparátov, bezdrôtových slúchadiel, myší a reproduktorov alebo ovládačov herných konzol.

Na tieto výrobky sa bude vzťahovať 24 mesiacov po nadobudnutí účinnosti opatrenia. Naproti tomu výrobcovia notebookov majú na prispôsobenie 40 mesiacov.

Počas prebiehajúcej rozpravy zástupcovia všetkých politických skupín v Európskom parlamente privítali ukončenie legislatívneho procesu. Niektorí poukázali na to, že nariadenie tiež umožní spotrebiteľom vybrať si, či si kúpia nové prenosné zariadenie s novou nabíjačkou alebo bez nej.

Zaznela však aj kritika Európskej komisie za to, že harmonizácia nabíjačiek trvá príliš dlho. Komisia v priebehu rokov diskutovala o tejto otázke s výrobcami, pričom najmä spoločnosť Apple, ktorá dlho používala svoj vlastný systém konektorov, sa vyjadrila proti nemu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd