Európsky parlament vyhlásil globálnu klimatickú krízu

Európsky parlament vyhlásil globálnu klimatickú krízu
Veronika Sádovská

Včera prijal Európsky parlament dve uznesenia, ktoré sa týkajú zmeny klímy. Jedno z nich priamo vyhlásil, že sa nachádzame v stave globálnej klimatickej krízy.

Poslanci požadujú, aby Európska komisia zabezpečila prispôsobenie svojich činností tak, aby sa obmedzilo globálne otepľovanie pod 1,5 °C.

V druhom uznesení parlament vyzýva EÚ, aby na klimatickom summite OSN, ktorý sa bude konať v Madride, predložila stratégiu na dosiahnutie neutrality podnebia najneskôr do roku 2050.

Tiež vyzývajú novú predsedníčku Európskej komisie, Ursulu von der Leyen, aby do európskeho ekologického obchodu začlenila cieľ zníženia emisií o 55% do roku 2030. Je to program globálnych reforiem inšpirovaný Roosveltovou dohodou, ktorej cieľom je stimulovať globálnu ekonomiku, zabezpečiť jej nezávislosť od neobnoviteľných zdrojov a bojovať proti zmene klímy.

Ďalej prijali odporúčanie, aby členské štáty EÚ aspoň zdvojnásobili príspevky, ktoré platia do Medzinárodného fondu pre zmenu klímy. Tento fond funguje pod záštitou Rámcového dohovoru Organizácie Spojených národov o zmene klímy. Jeho cieľom pomôcť rozvojovým krajinám v boji proti klimatickým zmenám.

Parlament vyzýva členské štáty EÚ, aby do roku 2020 postupne zrušili všetky priame a nepriame dotácie na fosílne palivá.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd