Európu čaká pekelne horúci týždeň. Teploty môžu vystúpiť až na +42°C

Peter Minárik
Našu oblasť tento týždeň potrápia časté prehánky a búrky. Od štvrtka sa však začne otepľovať a môžeme zaznamenať prvé tridsiatky.

Uplynulý týždeň potrápili extrémne horúčavy Španielsko. Teploty sa šplhali na +38 až +39°C. Aktuálne sa v tejto oblasti Európy ochladzuje, ale teplý vzduch, ktorý je naakumulovaný nad severnou Afrikou prenikne v druhej polovici týždňa do južnej a východnej časti Európy. Teploty na juhovýchode Európy môžu od piatka atakovať rekordnú hranicu +40°C. U nás bude podstatne chladnejšie, ale v najteplejších častiach Slovenska zrejme prekonáme hranicu +30°C.

Do stredy najmä s búrkami

Počasie v našej oblasti bude až do stredy pod vplyvom oblasti nižšieho tlaku vzduchu v rámci ktorej sa do našej oblasti dostáva vlhší vzduch. Tento vzduch sa počas denných hodín labilizuje, čoho následkom vznikajú a budú ešte aj v nasledujúcich dňoch vznikať prehánky a búrky.

Počas stredy bude na našom území panovať najnepriaznivejšie počasie. Už od rána treba počítať s búrkami, ktoré môžu byť aj výdatnejšie. Búrok sa však nezbavíme ani nasledujúce dni.

Od štvrtka otepľovanie

Počas druhej polovice tohto týždňa sa nad oblasťou Čierneho mora a východného Balkánu začne zvýrazňovať tlaková výš a po jej zadnej strane začne do Európy prenikať až z Afriky veľmi teplý vzduch.

Čo sa týka nášho územia, tak už vo štvrtok sa teploty na našom území môžu priblížiť k hranici +30°C, pričom túto hranicu môžu teploty prekonať už v piatok. Teplý bude na našom území aj celý víkend. V najteplejších lokalitách na juhu a východe územia sa teploty dostanú cez hranicu +30°C.

Na Balkáne magické štyridsiatky

U nás pôjdu teploty maximálne na hranicu +30°C, ale oveľa teplejšie bude na Balkáne. Už vo štvrtok môžu maximálne teploty vystúpiť až k hodnote +34°C, ale v nasledujúcich dňoch bude ešte teplejšie, môžeme povedať, že až pekelne horúco.

V Bosne, v Rumunsku, v Bulharsku, v Srbsku a v ďalších štátoch východného Balkánu sa teploty počas víkendu môžu dostať až k +37°C. Najteplejšie by malo byť počas víkendu v Turecku, v Bulharsku a v Grécku, kde sa teploty môžu v najteplejších lokalitách vyšplhať na +40 až +42°C. Tieto teploty budú až o 15°C vyššie ako je na súčasnú ročnú dobu bežné.

Európu tak čaká pekelne horúci víkend. U nás bude chladnejšie, no aj my zrejme zaznamenáme prvé tropické dni, teda dni, kedy ortuť teplomera pokorí hranicu +30°C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd