Európu čaká zasnežený a poriadne chladný záver novembra

Ľubomír Franko

Európu čaká veľmi chladný záver novembra. Od severu sa očakáva vpád studeného vzduchu, ktorý môže spôsobiť aj problémy v energetike.

V závere novembra a začiatkom decembra sa v oblasti Európy očakáva nepriaznivé počasie. Stane sa tak po tom, čo sme prvé dve dekády mesiaca pozorovali stabilné, anticyklonálne počasie.

Dôvodom nepriaznivého počasia bude oblasť nízkeho tlaku vzduchu, ktorá sa bude udržiavať v severnej polovici Európy.

Oblasť nízkeho tlaku prinesie od severu chladný vzduch, ktorý by mal preniknúť až ďaleko na juh. Ochladenie prinesie do značnej časti nášho svetadielu.

Mimoriadne chladný záver mesiaca čaká najmä západnú Európu. Ochladenie, ktoré tlaková níž prinesie, sa prejaví najviac na Britských ostrovoch, v krajinách Beneluxu, v Nemecku a vo Francúzsku. 

Ochladenie potrvá aspoň do decembra, teploty klesnú pod bod mrazu

Chladnejšie počasie sa očakáva asi od stredy budúceho týždňa a pretrvať by malo zatiaľ do začiatku decembra.

V chladnom vzduchu nie sú vylúčené celodenné mrazy a teplota bude v noci klesať až k -10 °C. V hornatých oblastiach západnej Európy sa očakáva aj snehová nádielka.

Celodenné mrazy môžu začať už v utorok
Celodenné mrazy môžu začať už v utorok

Ochladenie neobíde ani naše územie. Už v priebehu nasledujúceho týždňa dorazí do Európy okrem chladného vzduchu aj veľké množstvo prehánok a nestabilného počasia.

Zrážky budú aj snehového charakteru a vyskytnúť by sa mali aj na Slovensku. 

Európa v týchto časoch zažíva energetickú krízu v podobe nedostatku zásob zemného plynu. Vpád chladného vzduchu tejto kríze rozhodne nepomôže. Pozitívne sú ale vyhliadky na december a január, kedy sa na západe Európy očakávajú teploty nad dlhodobým priemerom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd