Európu v noci čaká opäť séria intenzívnych búrok

Európu v noci čaká opäť séria intenzívnych búrok
Peter Minárik

Dnešné búrky máme za sebou, no v Európu pokoj rozhodne nečaká. V noci budú opäť vystrájať silné búrky.

Dnešný búrkový deň máme za sebou. Búrky u nás boli orografické a opäť prinášali tisícky bleskov. Detekcia bleskov zaznamenala počas dnešného dňa na našom území cez 4300 bleskových výbojov.

zaznamenané blesky dnes nad našou oblasťou, zdroj: Blesky.bourky.cz
zaznamenané blesky dnes nad našou oblasťou, zdroj: Blesky.bourky.cz

Dnes boli búrky o čosi intenzívnejšie ako včera, o čom sa presvedčili napríklad v oblasti Trenčína, kde voda zaplavila niekoľko obcí.

Zatiaľ čo naše územie má dnes po búrkach, tak Európa sa len pripravuje na nočnú vlnu búrok.

V oblasti Francúzska, Beneluxu a Nemecka sa vlní studený front a na ňom sa podobne ako včera začínajú vytvárať búrky. Búrky sa rozmáhajú už v oblasti východného Francúzska a postúpia smerom nad Luxembursko. 

V nočných hodinách by mali zasiahnuť západnú časť Nemecka. S pribúdajúcimi hodinami bude čoraz nebezpečnejší silný nárazový vietor, ktorý bude gradovať.

Búrky, podobne ako včera majú veľmi vhodné dynamické podmienky, čo dáva šancu vzniku supercelárnym búrkam, ktoré môžu priniesť krúpy alebo dokonca tornáda, ako sa stalo uplynulú noc v západonemeckom mestečku Bocholt, kde zosadlo tornádo o sile F2.

Silné búrky sa v západnej Európe budú vyskytovať do skorých ranných hodín. Front v noci zrýchli a už zajtra začne ovplyvňovať počasie v Česku a v Rakúsku. Večer môže priniesť búrky aj na naše územie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd