Európu zasiahne poriadna ZIMA. Napadne sneh a udrú extrémne mrazy do -

Peter Minárik
Európu čoskoro zasiahne poriadne zimné počasie. To bude najvýraznejšie túto zimu. Najskôr napadne sneh a potom udrú mrazy.

Všetci priaznivci zimy si nasledujúce dni prídu na svoje. Mnohým ľuďom však nasledujúce dni poriadne skomplikujú život. Viaceré oblasti už zajtra zasiahne výraznejšie sneženie a následne sa nad Európu vyleje bazén arktického vzduchu, ktorý prinesie extrémne nízke teploty. Tie môžu v piatok a v sobotu ráno klesať v Európe až k -30°C a extrémne teploty budú aj u nás. Situáciu naviac zhorší silný vietor a pocitové teploty tak môžu klesať až pod -30°C.

Slovensko najskôr zasiahne sneženie

Cez Európu začína postupovať frontálny systém, ktorý postupuje od severozápadu. Tento frontálny systém prinesie snehovú nádielku do viacerých častí Európy, pričom snehová nádielka neobíde ani naše územie.

Výraznejšie zrážky prídu v noci na stredu od severozápadu. Počas stredajšieho rána sa rozsneží na mnohých miestach nášho územia, pričom sneženie bude na strednom Slovensku aj výdatnejšie. Na severe prejde sneženie do trvalejšieho charakteru.

Nakoľko na mnohých miestach nášho územia sa očakávajú záporné teploty, tak snehová vrstva od poprašku do niekoľkých centimetrov napadne takmer na celom území. Najviac snehu sa dočkajú obyvatelia stredného Slovenska, kde do piatku môže napadnúť 5 až 15 cm nového snehu, v oblasti hôr až do 30 cm. Na severných náveterných stranách hôr však môže pripadnúť až okolo pol metra čerstvého snehu, čo celkom určite poteší lyžiarov.

Nad Európu sa vyleje arktický vzduch

Od štvrtka čaká Európu mimoriadne nepriaznivé počasie. Mnohé štáty zažijú doslova bičovanie zimy. Cez Pobaltie sa nad západné Rusko presunie tlaková níž a súčasne sa nad Severné more usadí tlaková výš. Medzi týmito dvoma tlakovými útvarmi začne do Európy zatekať od severovýchodu arktický vzduch.

Na záberoch očakávanej teploty v hladine 850 hPa (cca 1500 m n.m) možno vidieť jazyk arktického vzduchu, ktorý sa bude tiahnuť zo Sibíri cez strednú Európu až nad severnú Afriku. Viaceré európske štáty tak musia počítať so silnými mrazmi. 

Teploty budú extrémne nízke

Vpád arktického vzduchu prinesie na naše územie mimoriadne nízke teploty. Traja králi prinesú v piatok nízke teploty, ktoré budú klesať na -11 až -19°C. Počas dňa bude na niektorých miestach ešte chladnejšie ako v noci. Naďalej sa totiž bude ochladzovať a maximálne denné teploty by sa v piatok mali pohybovať len na -14 až -7°C. Pre nočné aj denné teploty platí, že na západe budú teploty o niečo vyššie.

Vyvrcholenie mrazov by malo prísť v noci na sobotu. Ranné teploty poklesnú na západe územia na -8 až -15°C. Na väčšine stredného a východného Slovenska na -13 až -21°C a v dolinách a v kotlinách budú teploty klesať až k -25°C. Na Pobaltí a v západnom Rusku pritom budú teploty klesať aj k -30°C. Denné teploty by sa v sobotu na našom území mali pohybovať od -15 do -5°C. Pri denných maximálnych teplotách pod -10°C sa hovorí o arktickom dni. Ten tak s najvyššou pravdepodobnosťou zažijeme. 

Spadnúť by mohol aj 5-ročný teplotný rekord. Pred dvoma rokmi teplota v Podolínci poklesla na -25°C, a tak je tu možnosť, že táto teplota bude pokorená.

Pozor na omrzliny

Ešte nebezpečnejšia však bude kombinácie vetra a mrazu. Najmä v piatok bude na našom území fúkať silný nárazový vietor, pri ktorom tak pocitová teplota bude ešte nižšia ako reálna. Na pocit tak bude aj menej ako -30°C.

Pri takomto počasí si treba dať pozor na omrzliny a nevystavovať sa príliš v exteriéri. Zmiernenie mrazov príde na prelome týždňov. Zimné počasie však neskončí. Extrémne mrazy by malo vystriedať ďalšie sneženie, a tak sa začnú napĺňať dlhodobé predpovede, že január 2017 by mal byť v Európe mimoriadne chladný.

Aké nízke teploty sa očakávajú vo Vašej obci si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
11 °C / 5 °C
Dana
Zajtra
Prehánky
13 °C / -1 °C
Rudolf
Štvrtok
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Piatok
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd