Európu zasiahnu veterné búrky. Čaká nás veterné počasie

Európu zasiahnu veterné búrky. Čaká nás veterné počasie
Peter Minárik

Nasledujúce dni sa počasie v našej oblasti začne zhoršovať. Jednotlivé tlakové níže prinesú do Európy poriadne veterné počasie, ktoré neobíde ani naše územie.

Pre jeseň je typické, že sa nad teplými vodami morí a oceánov prehlbujú výrazné tlakové níže z ktorých sa môžu vyformovať hurikány alebo tajfúny.

Pre nás je aktuálne najzaujímavejší hurikán Lorenzo, ktorý sa prehlbuje nad centrálnym Atlantikom a v priebehu druhej polovice budúceho týždňa ovplyvní počasie aj v Európe. Pred ním nás  však zasiahnu ešte jednotlivé tlakové níže.

Prvá z nich začne počasie v Európe ovplyvňovať už počas víkendu. Nemeckí meteorológovia ju pomenovali Mortimer a v priebehu zajtrajšieho dňa začne ovplyvňovať počasie na pobreží Walesu a v nedeľu na pobreží južného Anglicka a v oblasti Lamanšského prielivu. Nárazy vetra by mali presahovať rýchlosť až cez 100 km/h a vlny by mohli dosiahnuť výšku až 5 metrov. 

V pondelok sa tlaková níž začne presúvať cez severné Nemecko a severné Poľsko smerom k východu a silný vietor zasiahne aj našu oblasť.

Najsilnejší vietor sa očakáva v Nemecku, v Poľsku a v Českej republike. Nárazy vetra budú dosahovať rýchlosť až okolo 70 km/h a na horách by nárazy mohli dosiahnuť rýchlosť až 120 km/h, čo môže spôsobovať problémy.

Silný vietor však zasiahne aj Slovensko. Silnieť by mal v pondelok v skorých ranných hodinách a fúkať by mal predovšetkým na severe Slovenska a v oblasti hôr. Nárazy vetra sa budú pohybovať v rozmedzí 40 až 55 km/h, no na horách môžu nárazy vetra dosiahnuť rýchlosť až okolo 90 až 100 km/h.

Začiatok týždňa tak nielen na našom území, ale aj v celej našej oblasti bude veľmi veterný. Veterno bude aj nasledujúce dni. Už na začiatku týždňa bude na severozápade Európy ovplyvňovať počasie ďalšia tlaková níž a v polovici týždňa sa očakáva príchod pozostatkov hurikánu Lorenzo.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd