Ex-hurikán bude mať dopad aj na počasie u nás. Bude teplo

Peter Minárik

Na začiatku týždňa ovplyvní počasie v Európe pozostatok hurikánu Helene. Pôjde však už len o cyklónu, no aj tak bude mať výrazný vplyv na počasie v Európe.

Primárny vplyv bude mať ex-hurikán na počasie na Britských ostrovoch. V priebehu pondelka a utorka tu očakávajú veľmi silný vietor, ktorý môže v nárazoch dosahovať rýchlosť 120 až 140 km/h.

Vietor môže vyvolať 4 až 5 metrov vysoké vlny. Ohrozené sú najmä pobrežné oblasti. Okrem silného vetra čakajú Britské ostrovy aj výraznejšie zrážky, ktoré môžu priniesť niekoľko desiatok milimetrov. 

Sekundárny vplyv však bude mať ex-hurikán aj na počasie v mnohých ďalších krajinách Európy. Okolo neho totiž začne nad Európu prúdiť veľmi teplý vzduch.

Ten budú pociťovať predovšetkým na Pyrenejskom polostrove, kde teploty počas zajtrajšieho dňa budú stúpať až nad hranicu +35 °C, čo je na druhú polovicu septembra mimoriadne neštandardné.

Teplý vzduch však pocítime aj na našom území. Na začiatku týždňa sa bude otepľovať aj u nás a teploty sa budú pohybovať v intervale od +24 do +30 °C.

Nadpriemerne teplo bude v celej Európe. Očakávané teploty budú aj o viac než 10 °C vyššie ako je dlhodobý teplotný normál.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd