EXTRÉM: V Európe môže byť až +50 °C. Padne nový rekord ?

Peter Minárik

Mimoriadna vlna extrémne horúceho počasia sa blíži nad Pyrenejský polostrov. Mali by zažiť teploty, aké ešte nezažili. Teploty môžu atakovať extrémnych až +50 °C.

Na Pyrenejskom polostrove očakávajú nasledujúce dni extrémne horúce počasie. Juhozápadne od Portugalska sa totiž nad Atlantikom bude nachádzať tlaková níž, ktorá z Alžírska, kde v uplynulých dňoch stúpali teploty až na +50 °C poženie cez Maroko nad Pyrenejský polostrov extrémne horúci vzduch.

Jeho teplota by v hladine 850 hPa, mala dosahovať až +30 °C, čo je mimoriadne vysoká teplota. Hladina 850 hPa reprezentuje zhruba nadmorskú výšku 1500 m n.m., takže si môžete predstaviť situáciu, kedy v Tatrách stúpa teplota až na +30 °C. Samozrejme v nižších polohách potom bude ešte teplejšie a to extrémne teplejšie.

 

Teploty by totiž v nižších polohách mali stúpať nad +40 °C. Na juhu Španielska očakávajú teploty až okolo +45 °C. Najteplejšie by však malo byť v Portugalsku, kde môže v piatok a v sobotu vystúpiť teplota až na neuveriteľných +50 °C.

Takáto teplota nemá v Európe obdobu a ak by bola zaznamenaná, tak by sa jednalo o historicky najvyššiu teplotu, aká kedy bola nameraná v Európe.

Doteraz oficiálne najvyššia európska teplota bola nameraná 10. júla 1977 v Aténach na úrovni +48,0 °C. Hovorí sa však aj o rekorde z talianskej Catenanuovy, kde 10. augusta 1999 malo byť +48,5 °C. Toto však nie je oficiálne potvrdený rekord.

Vyzerá to však tak, že nový teplotný európsky rekord môže byť prekonaný. Prekonaný môže byť aj portugalský národný rekord, ktorý je z 8. augusta 2003, kedy v meste Amareleja, namerali +47,4 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd