Extrémna búrka v Janove strhla diaľničný most. Hlásia obete

Ľubomír Franko

Extrémna búrka sa dnes prehnala talianskym mestom Janov. Silný vietor a extrémne zrážky údajne spôsobili kolaps diaľničného mostu.

Najmenej 10 obetí si vyžiadal pád diaľničného mostu v talianskom Janove. Most na diaľnici A10 sa údajne zrútil po tom, čo sa mestom prehnala extrémna búrka sprevádzaná intenzívnymi zrážkami. Kolaps bol nahlásený približne o 11:30 miestneho času. 

Aktualizácia o 14:18: Počet obetí stúpol na 20. Ďalších 10 zranených odviezli do nemocnice. (The Guardian)


Porovnanie mostu pred a po tragédii, zdroj: Google Earth, Leonardo Muzzioli

Chyba v konštrukcii, ktorá bola zrejme už dlhšie trvajúca, sa prejavila až po extrémnych zrážkach, kedy sa asi 200 metrov dlhá časť mostu zrútila do priepasti. V tom čase sa na moste nachádzalo asi 10 vozidiel, ktoré padali s troskami až z 90-metrovej výšky. Záchranári hlásia z miesta už 2 potvrdené obete, no očakávajú že celkový počet ešte porastie.

Búrka sa vyskytovala v oblasti od 10-tej hodiny ráno a pretrvala až približne do 12:30. Výrazná bola najmä intenzívnymi zrážkami, no zaznamenané boli aj nárazy vetra okolo 60-70 km/h.

Búrka síce bola intenzívna, no diaľničný most musí odolávať takýmto živlom bez akýchkoľvek problémov. Vina tak padne zrejme na architektov či firmu, ktorá most postavila. 


satelitná animácia búrky, zdroj: Twitter

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd