Extrémna tlaková níž Victoria. Jej tlak klesne len k 915 hPa

Extrémna tlaková níž Victoria. Jej tlak klesne len k 915 hPa
Ľubomír Franko

Počas zajtrajšieho dňa zasiahne oblasť Islandu a Britských ostrovov extrémna tlaková níž. Victoria, ako ju nazvali Nemci, by mala priniesť extrémne nízky tlak a mohutný nárazový vietor.

Už počas zajtrajšieho dňa sa v oblasti južne od Islandu prehĺbi extrémna tlaková níž. Modely očakávajú, že tlak v jej strede klesne až k 915 hPa, čo sú nezvyčajne nízke hodnoty. Rekord pre najhlbšiu tlakovú níž v Atlantiku činí 914 hPa. 

Victoria prinesie extrémny nárazový vietor na západ Európy

Počas zajtrajšieho dňa prinesie tlaková níž Victoria extrémne silný nárazový vietor. Vietor sa postupne rozfúka v oblasti Britských ostrovov, no takisto aj v krajinách Beneluxu. 

Maximálne nárazy vetra môžu dosiahnuť až 200 km/h, zdroj: WXcharts.eu
Maximálne nárazy vetra môžu dosiahnuť až 200 km/h, zdroj: WXcharts.eu

Nárazový vietor s rýchlosťou až do 130 km/h zasiahne už dopoludnia Írsko a neskôr sa presunie aj nad Veľkú Britániu. Najsilnejší vietor sa očakáva v oblasti Škótskej vrchoviny, kde môže vietor dosiahnuť až do 200 km/h, ojedinele aj viac.

Vietor sa postupne rozfúka aj v krajinách Beneluxu, kde by mali maximálne nárazy dosiahnuť od 100 do 130 km/h, ojedinele to môže byť aj viac a to predovšetkým v pobrežných oblastiach.