Extrémne horúčavy sú minulosťou. Nasledujúce dni prinesú sneženie aj p

Peter Minárik
Extrémne teplé leto 2015 prepisovalo rekordy. Teplé počasie je však už definitívne minulosťou. Nasledujúce dni prinesú na hory sneh a aj mrazíky.

S úderom 1. septembra začala meteorologická jeseň. Prvý septembrový deň bol ešte veľmi horúci a opäť pokoril meteorologické rekordy. Ešte nikdy totiž nebola v septembri na našom území nameraná teplota vyššia ako +35°C. To však už neplatí, keďže v Milhostove na východe Slovenska bolo nameraných rovných +36°C. Ortuť teplomera sa nad +35°C dostala aj v Kamenici nad Cirochou a v Stropkove.

Jeseň začne ,,z ostra,,

To čo nás čaká nasledujúce dni sa dá označiť ako za obrovský prepad teplôt. Keďže na začiatku tohto týždňa sa maximálna teplota na našom území dostala na +36°C a na konci týždňa maximá polezú ledva k +20°C, tak v priebehu pár dní sa ochladí o viac ako 15°C.

Štvrtok a piatok bude na našom území ešte relatívne teplý. Maximálne denné teploty sa vyšplhajú na +22 až +28°C a prevládať bude prevažne premenlivé počasie s prehánkami. Viac zrážok bude v noci na piatok, kedy bude pršať na takmer celom území.

Víkend prinesie výraznejšie zrážky a aj sneženie

Víkendové počasie bude na našom území veľmi nepriaznivé. Počasie bude ovplyvňovať zvlnené frontálne rozhranie, ktoré najmä v sobotu prinesie výraznú zrážkovú činnosť. Zároveň sa však citeľne ochladí.

Do našej oblasti sa totiž medzi tlakovou výšou so stredom nad Severným Írskom a tlakovou nížou so stredom nad Pobaltím prepadne od severozápadu studený vzduch. Ortuť teplomera poklesne počas dňa na +14 až +20°C. Na severe Slovenska môže byť ešte chladnejšie.

S prepadom teplôt sa prepadne aj hranica sneženia. Ak po extrémne teplom lete chcete vyraziť za prvým snehom, tak sa vyberte na hrebene Vysokých a Nízkych Tatier. Od nadmorskej výšky zhruba 1800 m.n.m začne v nedeľu snežiť.

Na začiatku týždňa hrozia na severe prízemné mrazy

Teploty sa aj v prvé dni nového týždňa budú počas dňa pohybovať maximálne do +20°C. Výrazne chladno bude v noci, pretože oblačnosť sa na našom území začne zmenšovať a pri zmenšenej oblačnosti teploty poklesnú na +10 až +4°C. V dolinách a kotlinách sa tak môžu vyskytnúť prízemné mrazy.

Otepľovanie sa očakáva až v druhej polovici budúceho týždňa.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd