Extrémne horúčavy ukončia v stredu veľmi silné búrky

Peter Minárik
Horúčavy, pri ktorých teploty prekračujú hranicu +35°C budú vo štvrtok minulosťou. V stredu totiž postúpi veľmi výrazný studený front.

Teploty sa aj v priebehu pondelka šplhali na extrémne hodnoty. Maximálna teplota bola nameraná na Sliači a to na úrovni +36,7°C. Už dnes však bude ešte teplejšie a vrchol horúčav nás čaká zajtra. Horúčavy však už popoludní ukončia búrky, ktoré môžu byť aj veľmi silné.

 

Cez naše územie sa totiž bude presúvať studený front, ktorý v priebehu dnešného dňa ovplyvní počasie v Nemecku a v Alpách. Práve tu sa dnes očakávajú opäť silné búrky s výraznými sprievodnými prejavmi a v platnosti sú vysoké výstrahy. Front s búrkami dnes večer a počas noci na stredu zasiahne aj západné regióny Českej republiky. Cez naše územie sa začne presúvať v priebehu zajtrajšieho dňa.

 

Numerické modely zatiaľ simulujú, že búrky by mali udrieť popoludní, teda v čase, kedy prehrievanie vzduchu bude kulminovať. Svedčia o tom aj očakávané hodnoty instability, ktoré sa šplhajú až k extrémnym 3000 J/Kg:

Výrazným faktorom je však mohutnosť studeného frontu a s ním spojená dynamika, ktorá sa stará o rozvoj búrok. A práve tá bude taktiež výrazná. Vysoké hodnoty strihu vetra ako aj helicity naznačujú, že cez naše územie postúpi výborne zorganizovaná búrková línia. Pri búrkach tak treba počítať s intenzívnymi prejavmi a to predovšetkým silného nárazového vetra, ktorý môže dosahovať nárazy až do 30 m/s. Očakávajte aj prívalové zrážky a krúpy. 

Zatiaľ je však predčasné bližšie špecifikovať prejavy búrok v jednotlivých oblastiach Slovenska. Podrobnejší prehľad nájdete TU a všetko podstatné Vám budeme priebežne prinášať na našom webe.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd