Extrémne horúčavy vystriedajú búrky. Cez víkend sa začne ochladzovať

Peter Minárik
Vlna extrémne teplého počasia, ktorá sužuje Európu od 6. augusta cez víkend skončí. Teplé počasie vystriedajú búrky a postupné ochladzovanie.

Rok 2015 bude prepisovať históriu. Naše územie totiž zasiahla najintenzívnejšia vlna horúčav od začiatku meteorologických meraní. Doterajší rekord držal rok 2012, kedy sme v Hurbanove zaznamenali 15 supertropických dní, teda dní, kedy ortuť teplomera vystúpila nad +35°C. K včerajšiemu dňu sme už v Hurbanove zaznamenali 19 supertropických dní a teploty nad +35°C by sa mali šplhať do soboty. 15 supertropických dní z roku 2012 tak pravdepodobne vystrieda rok 2015 s 21 supertropickými dňami.

V sobotu skončia extrémne teploty

Sobota bude na našom území posledným extrémne teplým dňom. Počas popoludnia sa ortuť teplomera ešte vyšplhá na +32 až +37°C. Počas dňa však už nebude panovať ideálne slnečné počasie. Popoludní sa začne vytvárať kopovitá oblačnosť a na severe miestami, inde len ojedinele hrozia búrky a prehánky.

V nedeľu bude búrok viac

V nedeľu bude ešte pomerne teplo a dusno, ale teplota by na našom území už nemala zlomiť hranicu +35°C. Zabráni tomu oblačnosť a častejšie búrky. Tie sa však opäť budú vyskytovať predovšetkým v severnej časti územia. Nedeľa by mala priniesť teploty od +27 do +34°C.

Na začiatku týždňa berte dáždniky a pozor na búrky

Výraznejšia vlaha by na naše územie mala prísť v priebehu pondelka a utorka. V pondelok sa na mnohých miestach budú vyskytovať búrky a buďte opatrní ! Búrky totiž môžu byť aj intenzívnejšie.

V utorok už začne búrky striedať dážď. V našej oblasti by sa totiž mala prehlbovať tlaková níž a vyhliadky črtajú výraznejšie zrážky pri teplotách, ktoré by sa mali pohybovať do +30°C.

GRAF: Nasledujúce dni sa ochladí o takmer 15°C

Zrážok tak v nasledujúcom období bude o niečo viac. Nejaká úroda sa tak môže podariť zachrániť. Každopádne určite si aj náš organizmus od extrémnych teplôt konečne oddýchne.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd