Extrémne počasie v Austrálii: Sydney trápia povodne aj tornáda

Veronika Sádovská

Austrália vyhlásila evakuáciu vyše 17 000 osôb. Nový Južný Wales trápia prívalové zrážky a tornáda.

Pobrežie Nového Južného Walesu zasiali silné potenciálne život ohrozujúce búrky. Už počas jednej noci spadlo toľko zrážok, že prekonali všetky marcové rekordy.

Aj počas dňa intenzívne pršalo. Miestami išlo o slabé snehové zrážky, resp. dážď so snehom. Spadlo len počas dnešného dňa 150 mm zrážok. Najvyššie úhrny za 24 majú mestá: 403mm Delward, 371mm Redoak , 361mm Logans Crossing.

Vyše 17 000 ľudí už evakuovali kvôli povodniam. Vysoká hladina je aj na priehrade Warragamba, kde hrozí jej pretečenie a záplavy v priľahlých oblastiach západnej časti Sydney.

V pohotovosti sú všetky záchranné zložky, Tie len počas noci mali vyše 300 volaní a počas dopoludnia sa počet ich výjazdov zvýšil na takmer 4 000. 

Okrem silných prívalových dažďov potrápilo východné pobrežie a konkrétne znova západné predmestie Sydney aj mini-tornádo. To spôsobilo hlavne polámané stromy a škody na majetku obyvateľov Chester Hill.

Asi 30 domov je poškodených, niektoré až tak, že ich budú musieť zbúrať. Prerušili sa aj dodávky energií. 

Nie je však úplne jasné či udalosť bola skutočným tornádom. Podľa meteorológ Davida Wilkieho síce v oblasti zachytili silné rotujúce vetry, nie je úplne isté, či dosiahli silu tornáda. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd