Extrémne suchá verzus ničivé záplavy: Zem „prehráva“ boj s vodnou krízou

Veronika Salayová

Všade vo svete panujú čoraz častejšie extrémy ako enormné sucho verzus smrteľné povodne. Planéta stále viac bojuje s vodnou krízou a, bohužiaľ, tento boj prehráva...

Svetová meteorologická organizácia (WMO) vydala správu, ktorá upozorňuje na celosvetový problém s vodou.

Aktuálne miliardy ľudí na celom svete zápasia s vodnou krízou, konkrétne viac ako 2 miliardy ľudí na svete žijú vo vodnej kríze a 3,6 miliardy ľudí je ohrozených nedostatočným prístupom k vode najmenej jeden mesiac v roku.

Štatistiky ukazujú, že do roku 2050 bude až 5 miliárd ľudí na svete ohrozených nedostatočným prístupom k vode, tvrdí WMO.

Dôsledky zmeny klímy

Je mnohými výskumami dokázané, že povodne a suchá za posledné dve desaťročia prudko vzrástli. Od roku 2000 sa totiž počet katastrof spôsobených povodňami zvýšil o 134 % a počet období sucha a ich trvanie sa zvýšil o 29 %. 

Extrémne povodne trápia najmä Áziu, ale aj časti Európy, a enormné suchá sa objavujú najmä v mnohých afrických štátoch.

Experti dodali, že vplyv na hrozby súvisiace s vodou sú výrazne ovplyvnené zmenou klímy. Rastúce teploty majú za následok zmeny globálnych a miestnych úhrnov zrážok, a zmeny v charaktere zrážok.

Aké je riešenie?

Ak krajiny sveta nebudú múdro hospodáriť s vodnými zdrojmi, budú extrémne javy ako povodne a suchá stále pribúdať, varuje WMO.

Experti vyzvali na väčšie úsilie o zlepšenie medzinárodnej spolupráce v oblasti vodného hospodárstva. Naznačili, že sú v jednotlivých krajinách potrebné lepšie systémy varovania pred povodňami a v Afrike je, naopak, potrebné zlepšiť systém varovania pred suchom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd