Extrémne sucho zažehnané. Zrážky výrazne pomôžu poľnohospodárom

Veronika Salayová

Na Slovensku v predchádzajúcich týždňoch panovalo veľké, na niektorých miestach až extrémne sucho. Zrážky, ktoré budú nasledujúce dni v našej krajine pretrvávať, výrazne pomôžu v boji proti suchu, čo ocenia najmä poľnohospodári. 

Na väčšine nášho územia sa doteraz nachádzal deficit pôdnej vlahy a situácia ohľadom sucha sa v predchádzajúcich týždňoch iba zhoršovala, informovalo SHMÚ.

Podľa ústavu bolo doteraz výrazné sucho zaznamenané na rozhraní Trenčianskeho a Banskobystrického kraja. V povrchovej vrstve je výrazné sucho rozšírené aj na Záhorí, v oblasti Pezinka, a tiež v južnej časti Žilinského kraja. 

Najvyšší deficit zrážok je na západe

SHMÚ informuje o stave podľa monitoringu meteorologického sucha na základe indexu SPEI a SPI.

Podľa indexu SPEI  je veľké sucho takmer na celom západe Slovenska a juhu stredného Slovenska, pričom extrémne sucho vykazuje väčšina staníc na Podunajskej nížine, ale aj na Dolnom Pohroní.

Extrémne sucho podľa indexu SPI je na väčšine staníc západného a stredného Slovenska. Najvyšší nedostatok zrážok je za posledných 90 dní v Kuchyni, a to okolo -65 mm, a v Bratislave okolo -50 mm. 

Extrémne sucho na západe Slovenska. ZDROJ: Monitoring sucha podľa indexu SPI/SHMÚ
Extrémne sucho na západe Slovenska. Zdroj: Monitoring sucha podľa indexu SPI/SHMÚ

Normálne vlahové podmienky až mierne sucho monitorujú na severe a východe Slovenska.

Situácia sa čoskoro zmení

Už od skorých ranných hodín na mnohých miestach Slovenska prší a pršať bude naďalej v ďalších dňoch. Do piatka by na našom území malo spadnúť niekoľko desiatok milimetrov zrážok. Spadnúť môže 20 až 60 mm zrážok.

Slovenský ústav uvádza, že indexy sucha stúpnu na celom území Slovenska, pričom mierne sucho zostane už len lokálne na západnom Slovensku.

Výraznejšie by mal stúpnuť hlavne index CMI, podľa ktorého môže byť na severe a východe Slovenska lokálne až veľmi vlhko. 

Sucho, ktoré na Slovensku doteraz pretrvávalo, bude tak v priebehu tohto týždňa definitívne zažehnané. Túto zmenu privítajú najmä poľnohospodári. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd