Extrémne teplo sužuje juh Európy. V Turecku vypukli masívne požiare

Ľubomír Franko

Po zadnej strane tlakovej výše sa dostáva nad juh Európy mimoriadne teplý, pôvodom tropický vzduch. V Taliansku a v Grécku teploty prekročili hranicu +40 °C.

V priebehu týždňa sa nad oblasťou južnej Európy usadila tlaková výš. Po jej zadnej strane prenikal do Európy veľmi teplý, pôvodom tropický vzduch, ktorý dorazil aj nad naše územie.

Teploty sú podstatne vyššie v oblasti južnej Európy. Už včera (30.7.) presiahli teploty v Taliansku +40 °C, pričom najteplejšie bolo na staniciach Amendola a Decimomannu, kde sa teplota vyšplahala na +40,8 °C.

Maximálne denné teploty v Taliansku a okolí, počas 29.7.2021
Maximálne denné teploty v Taliansku a okolí, počas 29.7.2021

Ešte teplejšie bolo v oblasti Grécka. Na stanici Argos namerali až +42,7 °C, rovnako bolo aj na stanici Konitsa.

Extrémne vysoké teploty a silný vietor trápia aj Turecko. Vo viacerých známych letoviskách vypukli masívne požiare, ktoré si vyžiadali už najmenej 4 obete a desiatky evakuovaných.

Extrémne horúčavy budú juh a juhovýchod Európy trápiť aj naďalej. Miernejšie teploty sa očakávajú najskôr v druhý augustový týždeň.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd