Extrémne teploty končia. Čaká nás vytúžené ochladenie

Ľubomír Franko
Po extrémnej vlne horúčav sa dočkáme vytúženého ochladenia

Počas uplynulých dní sa nad oblasťou Balkánu a východnej Európy udržiavala rozsiahla oblasť vyššieho tlaku vzduchu. Atmosferické front sa vo vysokom tlaku a suchom vzduchu rozpadali a zrážok bolo málo. Extrémne teploty si vyžiadali aj u nás niekoľko obetí a stovky skolabovaných. Teploty vyššie ako +30°C boli na dennom poriadku, pričom najteplejšie bolo vo štvrtok, kedy sa v Senici oteplilo na +38,8°C. Extrémne horúci bude ešte dnešný deň, potom nás čaká ochladenie. 

Už v sobotu sa ochladí

Počas dnešného večera začne cez naše územie od severozápadu postupovať rozpadávajúci sa studený front. Dnes večer môžu najmä na severe a severozápade vyskytnúť aj intenzívnejšie búrky, ktoré môžu doraziť z východného Česka.

Studený front na zvyšok územia veľa zrážok neprinesie a v noci zaprší len ojedinele, aj to v podobe slabých prehánok. Dôležitejšie bude ochladenie, ktoré bude citeľné. Ochladí sa najmä v najteplejších oblastiach Slovenska a to aj o 7°C. Zatiaľ čo dnešné maximá budú dosahovať +33 až +38°C (ojedinele až do +40°C), zajtra to bude ,,už len" +29 až +35°C, v severnej polovici územia prevažne od +27°C do +30°C. Zajtra očakávame spočiatku polooblačné až oblačné počasie, popoludní zmenšenú oblačnosť. 

Čoraz chladnejšie bude až do pondelka. V nedeľu dorazí nad naše územie ďalší, tento raz už výrazný studený front. Ten prinesie najmä v druhej polovici noci zo soboty na nedeľu a v nedeľu dopoludnia prehánky a búrky. Tie sa vyskytnú najmä v oblasti západného a stredného Slovenska. Prinesú aj silnejšie prejavy počasia v podobe krupobitia či silných nárazov vetra. Búrky a zrážky sa v nedeľu popoludní presunú na východné Slovensko.

Za studeným frontom sa ochladí. V nedeľu dosiahnu denné maximá +25 až +32°C, v pondelok +20 až +29°C. Tieto teploty budú už na hodnotách dlhodobého priemeru.

Nižšie teploty dlho nevydržia, už v utorok opäť otepľovanie

V utorok sa bude v oblasti Nemecka a Česka prehlbovať tlaková níž. Po jej prednej strane sa k nám obnoví prílev teplého vzduchu od juhozápadu. V stredu začne v oblasti Álp mohutnieť tlaková výš, ktorá vo štvrtok postúpi nad Poľsko. 

V utorok pôjdu teploty nahor a pri jasnej oblohe môžu opäť dosiahnuť až +35°C. Mimoriadne vysoké teploty sa vrátia na naše územie v stredu a vo štvrtok. Vonku však nebude jasno a vo vlhkom vzduchu sa budú vyskytovať prehánky a búrky, ktorých bude podstatne viac ako sme ich videli uplynulé dni.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd