Sucho je neúprosné. Farmári v juhoamerických Andách sa modlia za dážď

Zuzana Macháčová

Obyvatelia Bolívie sa obávajú o svoju úrodu a dobytok. Dôvodom je pretrvávajúce sucho. Tento rok tu spadlo veľmi málo zrážok, čo ovplyvnilo stav horských ľadovcov a vodných nádrží.

V meste Tihuanac, ktoré leží asi 100 kilometrov juhozápadne od La Pazu, tento rok spadlo mimoriadne málo zrážok. Podľa odborníkov toto veľké sucho je dôsledkom počasia La Nina, ktoré pretrváva už tri roky.

„Prosíme Boha, aby nám zoslal dážď pre našu úrodu a dobytok, povedal farmár Alberto Quispe, ktorý spolu s ľuďmi z regiónu vystúpil na kopec, aby sa modlil za dážď.

Odborníci z bolívijskej národnej meteorologickej a hydrologickej služby nemajú dobré správy. Sucho bude podľa nich pokračovať až do roku 2023, kým La Nina nezačne slabnúť. To znamená, že rozhodnutie úradov o zavedení výnimočného stavu v dôsledku sucha nebude tak skoro zrušené.

Zdroj: Reuters

Neúrodné polia

Sucho postihlo nielen Bolíviu, ale aj Argentínu, Paraguaj a Peru. „Slnko páli, je veľmi silné, už sa nedá ani vonku chodiť. Horúčava na vidieku je ešte väčšia a nemáme ani vodu," uviedla Rosa Sarmiento z dediny Desaguadero v Peru. „Všetci sú veľmi znepokojení,“  dodala.

V andských regiónoch spôsobilo sucho v posledných rokoch klesajúce hladiny vodných nádrží na miestach ako Čile a viedlo k ústupu dôležitých ľadovcov. Sucho zasiahlo plodiny, ako je pšenica a sója. V dedine Zapana Jayuma v Bolívii vykazujú suché polia jasné známky poškodenia z tepla.

„Pôda je veľmi suchá a my nemôžeme pestovať zemiaky, bôb ani bataty,“  povedala Cecilia Aruquipa z dediny Jayuma v Bolívii. Horúčavy sú veľmi silné a spaľujúce, už to nevydržíme, preto sa všetci ukrývame v tieni,“ dodala.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd