Fľaše aj pneumatiky: Pri Morskom oku sa vyzbieralo 13 vriec odpadu

Veronika Salayová

Ochranári zo Správy Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat v uplynulých dňoch vyzbierali na 8-kilometrovom úseku cesty k Morskému oku 13 vriec odpadu. 

Morské oko je turisticky atraktívne miesto, ktoré každoročne navštívi množstvo slovenských i zahraničných turistov. Počas minuloročnej letnej turistickej sezóny oblasť navštívilo až 28-tisíc turistov.

Je však smutné, že v okolí Morského oka sa nachádzalo veľké množstvo odpadu. Spolu sa vyzbieralo až 13 vriec. 

Ochranári našli hlavne plastové fľaše a plechovky, no našli sa napríklad aj pohodené pneumatiky či rôzne plastové časti z áut. Až 80 percent vyzbieraného odpadu tvoria PET fľaše a plechovky, ktoré sú separovateľné.

Upratovanie okolia cesty medzi parkoviskom pred vstupom k jazeru a obcou Remetské Hámre  realizujú štátni ochranári zo Správy CHKO Vihorlat v dvojročných intervaloch od roku 2015. Vždy dúfajú, že vriec s odpadom bude menej, ale štatistiky vykazujú iné, nelichotivé čísla, uviedla Zuzana Argalášová z CHKO Vihorlat.

Ochranári zároveň túto aktivitu spájajú s výzvou, aby sa turisti v prírode správali zodpovedne a nenechávali odpad v prírode.

„Nečakajme na Deň Zeme a rôzne výzvy na zber odpadkov, správajme sa k prírode tak, aby sme nemuseli každoročne po krajine odpadky zbierať,“ píšu ochranári na svojej stránke.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd