Florence prinesie extrémne zrážky. Za 24 hodín až 300 mm

Ľubomír Franko

Hurikán Florence prinesie do oblasti východného pobrežia USA extrémne zrážky. Len v priebehu jedného dňa tam môže napršať až 600 mm, čo môže viesť ku katastrofálnym povodniam.

Hurikán Florence by sa počas zajtrajšieho večera nášho času mal dostať na východné pobrežie USA. Spolu s ním dorazia aj extrémne zrážky. Hurikán sa v oblasti bude rozpadať, čo znamená, že sa tu zdrží až na niekoľko dní.

Za 7 dní môže v pobrežných oblastiach Severnej Karolíny napršať až 500 milimetrov, ojedinele až do 800 mm. Najintenzívnejšie budú zrážky krátko po tom, čo hurikán dorazí nad pevninu. Len v priebehu 24 hodín môže v pobrežných oblastiach napršať až 300 mm.

Hurikán vyvolá katastrofálne povodne

Zrážky budú aj nerovnomerné. Hurikány totiž po dorazení na pevninu strácajú svoju štruktúru a okrem trvalých zrážok sa vytvárajú aj jednotlivé búrkové bunky, ktoré prinášajú extrémnejšie, no menej rovnomerné zrážky. Práve oblasti, ktoré búrky zasiahnu očakávajú najvyššie úhrny, až do 800 mm za 7 dní.

Sever východného pobrežia USA zažíval veľmi vlhké leto s početnými búrkami a dažďami. Pôda v tejto oblasti je nasýtená a prevláda tu prebytok zrážok. Lokálne sa odchýlky pohybujú až na úrovni +60 až +100 milimetrov. Preto hrozia povodne aj v oblasti, ktoré priamo hurikán nezasiahne, ako Maryland, Virgínia a Washington D.C. V štátoch Severná a Južná Karolína prevláda deficit zrážok, no spadne ich tu najviac.

Extrémne zrážky tak s vysokou pravdepodobnosťou vyvolajú povodne. Rovinaté oblasti môžu byť zaplavené kompletne, čo bude viesť k životu nebezpečnej situácii a obrovským škodám. Tento scenár je najpravdepobodnejší na východe štátu Severná Karolína. Ostatné štáty budú čeliť najmä bleskovým povodniam.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd