Hurikán Dorian zosilnel na 4. stupeň a mieri k pobrežiu USA

Hurikán Dorian zosilnel na 4. stupeň a mieri k pobrežiu USA

Očakáva sa, že oko hurikánu Dorian dosiahne Floridu v pondelok vo večerných hodinách.

Meteorológovia spočiatku očakávali, že pôvodne tropická búrka Dorian prechodom cez karibské ostrovy zoslabne, čo sa nestalo. 

Dorian aktuálne zosilnel z 3. kategórie Saffir Simpsonovej stupnice na 4. a jeho vetry dosahujú rýchlosť až 240 km/h. Len za posledných 24 hodín sa jedná o nárast rýchlosti vetra o takmer 100 km/h.

V ceste mu stoja Bahamské ostrovy, cez ktoré by sa dokonca mohol prehnať ako hurikán 5. kategórie, keďže k dosiahnutiu najsilnejšieho stupňa mu chýba už len naozaj málo.

Po vyhlásení stavu núdze pre Bahamy, Floridu, Georgiu a Južnú Karolínu začali obyvatelia zhromažďovať zásoby jedla a viaceré čerpacie stanice hlásia nedostatok palív.
 
Momentálne je ešte stále pomerne náročné odhadnúť presnú trajektóriu Doriana, no predpokladá sa, že jeho trasa by mala takmer kopírovať cestu hurikánu Matthew z r. 2016.
 
V prípade, ak sa predpovede meteorológov naplnia, bude sa jednať o najsilnejší hurikán od r. 1992, kedy Floridu zasiahol hurikán Andrew a vyžiadal si 65 ľudských životov a spôsobil škody za viac ako 27 miliárd amerických dolárov.
 
Situáciu budeme v najbližších hodinách podrobne sledovať.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd