FOTO: Austrália pred povodňami a po nich. Pozrite si ten rozdiel

Veronika Sádovská

Letecké snímky z Queenslandu a Nového Južného Walesu zobrazujú, ako sa zmenila krajina po rozsiahlych povodniach, ktoré zasiahli Austráliu.

Novozverejnené letecké snímky ukazujú rozsah škôd počas záplav, ktoré za posledný týždeň zdevastovali časti Queenslandu a Nového Južného Walesu.

Prívalové dažde a záplavy zasiahli komunity pozdĺž východného pobrežia, od Maryborough v Queenslande po mesto Grafton v Novom Južnom Walese.

V juhovýchodnom Queenslande bolo medzi 23. a 28. februárom zaplavených najmenej 33 oblastí a spadlo viac ako 1 m zrážok.

V Brisbane spadlo za šesť dní (do 28. februára 9:00 ráno) 792,8 mm a zaplavilo približne 15 000 domov v celom meste.

Tisíce ľudí museli evakuovať a povodne odplavili a usmrtili mnoho kusov dobytka.

Nízko položené mesto Lismore zažilo najhoršie záplavy v histórii záznamov. Mesto je vybudované na brehu rieky Wilsons, ktorej vrchol 28. februára dosiahol 14,4 m.

Cez mesto Albion prechádza rieka Breakfast Creek, ktorá je prítokom rieky Brisbane. Zaplavila priľahlú štvorprúdovú cestu, ktorá je hlavnou tepnou mesta.

Mnohé zaplavené oblasti, takéto rozsiahle záplavy ešte nezažili. Aj to je dôsledok klimatických zmien a s nimi prichádzajúcimi extrémnymi prejavmi počasia.

Letecké snímky s porovnaním pred a po povodniach si môžete pozrieť v našej galérii na konci článku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
11 °C / -2 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd