FOTO: Ďalšia vlna búrok sužuje Európu. Poznaň sa premenila na kúpalisko

Poznaň, Poľsko Peter Minárik

Počasie v Európe je aj počas dnešného dňa búrlivé. Intenzívne búrky sa dnes na našom území nevyskytujú, no pomerne výrazná búrková činnosť sa vyskytuje v Poľsku, kde búrky spôsobujú viaceré problémy.

Európa zažíva vyčíňanie veľmi nepriaznivého počasia. Môže za to studený front, ktorý sa nachádza priamo nad našou oblasťou, kde sa vlní. Po prednej strane tohto studeného frontu prúdi do Európy teplý vzduch, zatiaľ čo za studeným frontom sa nachádza chladnejší vzduch. 

A práve tento výrazný teplotný kontrast v našej oblasti spôsobuje, že sa v našej oblasti tvoria veľmi silné búrky, ktoré spôsobujú škody.

Tornádo vo Švajčiarsku

Mimoriadne intenzívne búrky sa počas dnešného dňa vyskytovali v Nemecku, či vo Švajčiarsku, kde sa tvorili až supercelárne búrky.

K najvážnejšiemu incidentu došlo na francúzsko-švajčiarskej hranici, pri dedinke Doubs, kde sa počas dnešného dňa vyskytlo tornádo. To strhlo strechu jedného z domu.

Niekoľko silných búrok sa však vyskytlo aj v oblasti Mníchova, kde supercelárna búrka spôsobila, že v oblastiach napadla niekoľko centimetrov vysoká vrstva krúp.

Poznaň sa premenila na kúpalisko

Výrazný búrkový komplex sa počas dnešného dňa presúva cez Poľsko, pričom aktuálne sa nachádza nad centrálnym Poľskom.

Búrky sú sprevádzané intenzívnymi prívalovými zrážkami a vyskytuje sa aj silný nárazový vietor, ktorý spôsobuje materiálne škody. Nárazy vetra dosahujú rýchlosť aj cez 100 km/h.

Hasiči po celom Poľsku majú za dnešný deň už viac ako 2000 výjazdov. Najvážnejšia situácia je v meste Poznaň, kde sa niektoré časti mesta premenili na kúpalisko. Pod vodou je napríklad nemocnica a mnohé ďalšie objekty. V meste počas krátkeho času spadlo až 60 litrov zrážok na meter štvorcový pôdy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd