FOTO: Dennis prináša na ostrovy najhoršie povodne za uplynulé roky

FOTO: Dennis prináša na ostrovy najhoršie povodne za uplynulé roky
Spojené kráľovstvo Peter Minárik

Búrka Dennis dnes v noci udrela na Britské ostrovy a prináša rozsiahle komplikácie. Problémy nespôsobuje len vietor, ktorý dosahuje nárazy cez 120 km/h, ale aj rozsiahle povodne, pre ktoré zasahuje armáda.

Dennis je mimoriadne hlboká tlaková níž, ktorá sa nachádza južne od Islandu a aktuálne ovplyvňuje počasie na mnohých miestach Britských ostrovov, kde prináša silný nárazový vietor a výdatné zrážky a práve tie aktuálne spôsobujú najväčšie problémy.

Pre rozvodnené toky platí výstraha vo viac než 300 okrskoch, pričom najvážnejšia situácia je v južnom Walese, kde v niektorých oblastiach už spadlo toľko zrážok, ako je bežné za celý mesiac.

Vo Walese, len k dnešnému ránu spadlo za 24 hodín aj viac než 100 mm a očakáva sa, že výdatný lejak potrápi túto oblasť až do večera.

zdroj: Meteociel.fr
zdroj: Meteociel.fr

Intenzívne zrážky si na Britských ostrovoch vyžiadali zatiaľ jednu potvrdenú obeť. 

Pre výdatné zrážky a silný vietor boli na Britských ostrovoch zrušené stovky letov a rozsiahle problémy panujú aj na železniciach. Silný vietor totiž vyvracia stromy na trať, no okrem toho spôsobuje problémy aj voda. Tá zaplavuje trate a tie sa tak stávajú neprejazdnými. 

To najhoršia by malo z Britských ostrovov do večera odísť. Výdatné zrážky by mali postupne prejsť do slabého dažďa, no s pribúdajúcimi hodinami sa rozfúka vietor. Počasie tak Britské ostrovy bude trápiť aj počas noci.

Ten už v týchto chvíľach začína naberať na sile v oblasti Írska a do večera sa poriadne rozfúka po celých Britských ostrovoch, pričom sa očakávajú dnes večer tie najsilnejšie nárazy vetra.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
11 °C / -2 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd