FOTO: Dnes sa vyskytli búrky, ktoré priniesli aj krúpy. Búrky hrozia aj v stredu

Peter Minárik

Počas dnešného dňa sa na našom území vyskytlo niekoľko búrok, ktoré priniesli desiatky bleskov. Na západnom Slovensku boli búrky sprevádzané aj krúpami. Ďalšie búrky nás čakajú v nasledujúcich dňoch.

V našej oblasti panuje veľmi dynamické počasie. Môže za to tlaková níž, ktorá nad naše územie zasahuje vo vyšších vrstvách od východu. Táto tlaková níž prináša na naše územie potrebnú vlhkosť.

Súčasne sa nachádzame v o čosi teplejšom vzduchu a v tomto vzduchu sa dnes v našej oblasti tvorila početná prehánková a búrková činnosť.

Udrelo niekoľko bleskov

Počas dnešného dňa sa vyskytlo v regióne strednej Európy mnoho prehánok a búrok. Celkovo do 17:00 zaznamenala detekcia bleskov v našom regióne viac ako 3700 bleskových úderov.

zaznamenané blesky počas dnešného dňa, zdroj: blesky.bourky.cz
zaznamenané blesky počas dnešného dňa, zdroj: blesky.bourky.cz

Búrky sa vyskytli aj na Slovensku. Na našom území zatiaľ udrelo približne 80 bleskov, pričom výhradne na juhu a západe Slovenska.

Dnešné búrky boli na našom území slabšie. Sprevádzané boli zosilnením vetra a na západe sa vyskytli aj krúpy.

S búrkami počítajte naďalej

Podobný charakter počasia ako dnes bude na našom území prevládať aj počas zajtrajšieho dňa. Opäť počítajte na našom území s početnými prehánkami a búrkami.

Búrky by podobne ako dnes nemali byť výrazné a sprevádzané budú predovšetkým zosilnením vetra a ojedinele krúpkami. Výraznejšie búrky sa očakávajú na Slovensku v stredu.

To začne počasie na našom území ovplyvňovať studený front, ktorý prinesie výraznejšiu búrkovú činnosť na viaceré miesta nášho územia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
11 °C / -2 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd