FOTO: Do Austrálie dorazila zima. Napadlo do 20 cm snehu

Veronika Salayová

Na východnú časť austrálskeho pobrežia dorazila zima. Prílev chladného vzduchu priniesol mrazy a výdatné sneženie. Niektoré školy v Novom Južnom Walese ostali pre množstvo snehu zatvorené. 

V stredu 1. júna sa ľudia v regiónoch Nového Južného Walesu prebudili do typicky zimného rána s množstvom snehu, pričom miestami napadlo aj 20 cm čerstvého snehu.

Včera sa v Austrálii začala meteorologická zima a hneď v prvý deň tohto obdobia v krajine husto nasnežilo. Prvý zimný deň tak priniesol do častí Austrálie doteraz najchladnejší deň v roku. 

V posledných dňoch zasiahla východné pobrežie Austrálie vlna mrazov a priniesla aj silný nárazový vietor. 

Nárazy s rýchlosťou až 124 km/h boli zaznamenané na ostrove Hogan vo Victorii a až 119 km/h na Cape Grim v Tasmánii.

Nasnežilo aj v hlavnom meste

V Novom Južnom Walese zaznamenal v Bellambi nárazy vetra s rýchlosťou 102 km/h a v Nowra 98 km/h. Mestá ako Blayney, Bathurst, Oberon a Lithgow zaznamenali najväčší pokles teploty.

Klesajúce teploty priniesli sneh dokonca aj do hlavného mesta krajiny Canberra.

Meteorologický úrad uviedol, že silný vietor v mnohých oblastiach pozdĺž východného pobrežia spôsobil, že je ešte chladnejšie a očakáva sa, že podpriemerné maximálne teploty budú pokračovať celý týždeň.

Kvôli nepriaznivým poveternostným podmienkam boli niektoré školy v Novom Južnom Walese zatvorené. Keďže Austrálčania nie sú zvyknutí na zimné podmienky, sneh spôsoboval problémy najmä v doprave. 

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd