FOTO: Do USA dorazila skorá zima. Nasnežilo aj v Colorade

Ľubomír Franko

Od tretej dekády septembra trápi Kanadu a sever USA chladné počasie. Početné tlakové níže, ktoré sa dostávajú na sever USA z Kanady priniesli skorú zimu počas meteorologickej jesene do viacerých štátov. Nasnežilo v oblasti Rocky Mountains, Colorade, v Texase či v Dakote. 

Zima zavítala do USA skôr než sa očakávalo. Záver septembra a prvé dve dekády októbra boli mimoriadne chladné. Za prvých 19 októbrových dní dosiahli teplotné anomálie na západe USA odchýlku -3 až -5 °C, ešte chladnejšie však bolo na severe krajiny, kde sa odchýlka pohybuje na úrovni -5 až -8 °C. 

Príchod skorej zimy do USA si môžeme vysvetliť viacerými dôvodmi. Prvým z nich je výrazná anticyklonálna situácia od východného Tichého oceánu až po Aljašku. Druhým dôvodom je, že v oblasti kontinentálnej Európy sa taktiež vyskytovala výrazná anticyklonálna situácia, ktorá blokovala zonálnej cirkulácii. Z tohto dôvodu sa studený vzduch musel vydať jedinou možnou cestou a to do Kanady a na sever USA. 

Počas uplynulých dní sa chladný vzduch dostal ďaleko na juh USA a zasiahol štáty ako Colorado, Dakota, no dokonca aj Texas. V Texase namerali rekordnú dennú maximálnu teplotu, ktorá v meste Dallas dosiahla +9,4 °C. Bol tak prekonaný rekord z 22.10.1936. 

Sneženie bolo miestami aj výdatné. V oblasti mesta Red Lodge v Montane napadlo až 39,5 cm nového snehu. V meste Nederland v Colorade napadlo 27 cm. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd