FOTO: Letisko v austrálskom Brisbane zasiahlo tornádo

Dominik Cenkner

Supercelárna búrka, ktorá sa v piatok ráno miestneho času prehnala okolím austrálskeho mesta Brisbane, vyprodukovala aj tornádo. Okrem toho však bola sprevádzaná aj výdatnými zrážkami.

Spomínané tornádo zosadlo v piatok ráno miestneho času neďaleko letiska v Brisbane, a to práve počas vyčíňania supercelárnej búrky. Tá okrem toho so sebou priniesla aj intenzívny dážď a silný vietor.

Vládna agentúra Bureau of Meteorology (BOM) informovala, že búrka sa len veľmi pomaly presúvala smerom na východ. Následne skončila v Moretónskom zálive.

Tornádo spôsobilo len materiálne škody a nevyžiadalo si žiadnych zranených, či dokonca obete na životoch. Letecká spoločnosť Brisbane Airport Corporation uviedla, že meškanie letov sa očakávalo a teší ju, že to nakoniec dopadlo len škodami na majetku.

Búrka, pri ktorej zosadlo aj tornádo, bola sprevádzaná výraznými zrážkami a silnými nárazmi vetra, zdroj: BOM
Búrka, pri ktorej zosadlo aj tornádo, bola sprevádzaná výraznými zrážkami a silnými nárazmi vetra, zdroj: BOM

Výdatné zrážky

Okrem tornáda v oblasti zaznamenali aj výrazné množstvo zrážok. Len na spomínanom letisku zaznamenali až 101 mm zrážok.A to v priebehu hodiny.

V okolí museli odpratať niekoľko vyvrátených stromov či nánosy rôznych predmetov, ktoré tornádo či silný vietor so sebou unášali.

Udalosť si vyžiadala len materiálne škody, zdroj: Dean Caton
Udalosť si vyžiadala len materiálne škody, zdroj: Dean Caton

Queensland trápi nepriaznivé počasie

Za zmienku stojí aj skutočnosť, že tento austrálsky štát bojuje s nepriaznivým počasím už niekoľko dní. Meteorológovia pritom silnejšie búrky očakávajú aj v ďalších dňoch.

Len v utorok sme vás pritom informovali o obrovských krúpach s priemerom až 16 cm, ktoré padali okolo miest Bloomsbury a Yalboroo. Podľa všetkého sa tam vďaka tomu budú prepisovať rekordy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd