FOTO: Maďarov zaskočilo sneženie. Na severe Maďarska napadlo v noci až 30 cm snehu

Peter Minárik

Včera počasie v strednej Európe začal ovplyvňovať studený front, ktorý prinášal zrážky, ktoré boli vo vyšších polohách snehové. V susednom Maďarsku však spadlo výrazne viac snehu ako u nás.

Včera bol ten deň, kedy na našom území napadol prvý sneh aj v obývaných oblastiach nášho územia. Sneh sa síce dlho neudržal ale spôsobil mierne problémy.

Najväčšie komplikácie spôsobilo sneženie na horskom priechode Telgárt, kde tak intenzívne snežilo, že sa snehová pokrývka vytvárala aj na ceste. Vplyvom toho sa na horskom priechode šmýkalo niekoľko áut.

Včerajší deň priniesol do obývaných oblastí nášho územia prvý sneh, ktorý sa však dlho neudržal. Pomerne prekvapivá správa tak prišla ráno z Maďarska, kde počas noci spadlo až viac ako 30 cm snehu.

Studený front priniesol výdatné sneženie

Za studeným frontom sa vytvorila konvergenčná línia, ktorá siahala od Spiša až po maďarský Debrecín. S ňou súvisiace zrážkové pole prinášalo pomerne výdatné zrážky.

Na našom území boli najvýdatnejšie zrážky na Gemeri a na juhu Banskobystrického kraja, kde spadlo do 10 mm zrážok. Oveľa výraznejšie zrážky však boli v susednom Maďarsku.

Nakoľko studený vzduch sa dostal od severu aj nad Maďarsko, tak vo vyšších polohách severného Maďarska zrážky prešli z kvapalného skupenstva do tuhého. No všetkých prekvapila nečakaná snehová nádielka.

Maďari hlásia viac ako 30 cm snehu

Intenzívne sneženie sa vyskytovalo v polohách od 700 metrov a zasiahlo predovšetkým maďarské pohorie Bukk na severe krajiny.

V rekreačnom stredisku Bánkút, ktoré leží vo výške 860 m n.m. spadlo počas noci až okolo 30 cm čerstvého snehu.

Takáto výška snehu je v prvej polovici októbra v tejto oblasti nezvyčajná a spôsobila aj škody. V oblasti sa totiž ešte listnaté stromy nezbavili listov a pod ťarchou ťažkého snehu sa lámali konáre a stromy.

Tie popadali na cesty a elektrické vedenia. Ako to vypadalo ráno v zasiahnutej oblasti si pozrite v galérii.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd