FOTO: More vyplavilo obrovskú veľrybu plnú PLASTOV

Ľubomír Franko

Otrasný pohľad sa dnes ráno naskytol ochranárom a obyvateľom ostrovu Kapota v Indonézii. Na pobreží mora našli 10-metrovú mŕtvu veľrybu plnú plastových odpadkov. 

Naozaj nepekný pohľad sa dnes ráno naskytol ochranárom na ostrove Kapota, ktorý sa nachádza v súostroví Wakatobi, na juhovýchode regiónu Sulawesi v Indonézii. Išlo o všeobecne ohrozený druh vorvaňa tuponosého, ktorý je zároveň najväčším žijúcim cicavcom so zubami na Zemi. 

Telo obrovskej veľryby sa podľa tamojších odborníkov rozkladalo už najmenej dva týždne. Po vykonanej pitve našli v jej žalúdku niečo, čo nečakali. Celkovo až 5,9 kilogramu plastových odpadkov a výrobkov mohlo byť hlavnou príčinou úhynu vorvaňa. V žalúdku sa našli sáčky, plastové tašky, plastové poháre, sandále a iné. Hlavnou zložkou boli plastové poháre a špagáty. 

Tím vedcov z Wakatobi Marine and Fisheries Community (AKKP-KKP) podporovaný tímom vedcov z Wakatobi Marine and Fisheries Office z Národného parku Wakatobi začali už vyšetrovanie, v ktorom chcú zistiť príčinu úhynu veľryby. Tá nám je zrejme ale už všetkým jasná. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd