FOTO: Na Balkán udrela snehová kalamita. Chorvátsko hlási takmer 40 cm

Peter Minárik

Balkán zažíva vrchol zimy. Intenzívne sneženie prináša niekoľko centimetrov snehu. Intenzívne nasnežilo predovšetkým v oblasti hôr a to vrátane Chorvátska.

Juhovýchodná Európa bojuje s nástrahami zimného počasia. Vďaka prílevu vlhkého a chladného vzduchu tu intenzívne sneží, pričom sneženie prináša najvýdatnejšiu snehovú pokrývku počas tohtoročnej zimy. 

Intenzívne sneženie prináša tlaková níž, ktorej stred sa nachádza nad Talianskom. Tá prináša nad Balkán potrebnú vlhkosť, no súčasne do tejto oblasti od severovýchodu po okraji tlakovej výše, ktorá má svoj stred nad Pobaltím prúdi studený vzduch a práve táto kombinácia prináša výdatné sneženie a to aj do tých najnižších polôh.

Pod snehom sa ocitla väčšina Balkánu, pričom sneženie zasiahlo predovšetkým Karpatský oblúk a Alpy.

snehová pokrývka k dnešnému popoludniu, zdroj: Idokep.hu
snehová pokrývka k dnešnému popoludniu, zdroj: Idokep.hu

Spomedzi nižších polôh hlási najviac snehu juhozápad Rumunska, kde napadlo 30 až 40 cm čerstvého snehu. Výrazne viac však napadlo na horách, kde sneženie prinieslo až jeden meter čerstvého snehu.

Chladné počasie sužuje aj Bulharsko, Srbsko, Macedónsko, Bosnu a Hercegovinu, či Chorvátsko. V týchto oblastiach leží 20 až 40 cm snehu a na horách sa výška snehovej pokrývky pohybuje od 60 do 70 cm.

Výdatné sneženie neobišlo ani Slovákmi obľúbené Chorvátsko. Mesto Ogulin napríklad k dnešnému ránu hlási takmer 40 cm snehu a ešte viac snehu leží v oblasti Dinárskych vrchov.

Chladno je aj v prímorských oblastiach. Sneženie sa dokonca objavilo aj v Dubrovníku, no snehová pokrývka sa tu nevytvorila.

V najbližších dňoch by zima na Balkáne mala ,,povoliť,, a snehová pokrývka by sa mala postupne začať rozpúšťať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd