FOTO: Na Floride vyhlásili kvôli siniciam mimoriadny stav

Florida Ľubomír Franko

Zaujímavá situácia nastala na Floride. Guvernér štátu tam musel vyhlásiť mimoriadny stav kvôli javu nazývanému ,,red tide".

V oblasti Floridy prevláda už dlhšiu dobu nadpriemerne teplé počasie. To vedie k prehrievaniu miestnych vôd, kde sa veľmi dobre darí toxickým siniciam. Tie sa v teplej vode dobre rozmnožujú a postupne sa až nebezpečne rozšírili. Guvernér štátu Florida Rick Scott vyhlásil 13. augusta na niektorých miestach mimoriadny stav.

V kombinácii s výrazným prílivom sa tieto sinice dostávajú na pláže spolu s rybami, ktoré v nich zahynuli. Uhynuté ryby a toxické sinice tak ostávajú na plážiach, z ktorých sa šíri nepríjemný zápach. Ten môže pri vdýchnutí spôsobiť podráždenie v pľúcach. 

Guvernér Floridy vyčlenil na boj proti siniciam viac ako 1 milión dolárov. Tie budú slúžiť na financovanie vedcov, biológov a prác na čistenie pláží. Zároveň sa bude financovať aj organizácia Visit Florida, ktorá bude mať za úlohu informovanie turistov a miestnych obyvateľov o kritickej situácii. 

Nebezpečné sinice môžeme pozorovať aj na satelitných snímkach z Bradenton Beach na Floride, kde sa javia ako bledomodré. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd