FOTO: Na východe padali až 7 cm krúpy. Na západe sa vyskytla tromba

Veronika Salayová

Dnes v poobedňajších hodinách na východnom Slovensku zúrili silné búrky spojené aj s krupobitím. Na západe dnes bolo búrok málo, no vyskytla sa tromba. 

Dnes po 14.00 hod. dorazili na krajný východ a severovýchod nášho územia mimoriadne silné búrky s krupobitím a výraznými prívalovými zrážkami. Búrky boli dokonca supercelárneho charakteru a produkovali veľké krúpy.

Búrky sa začali tvoriť najmä v hornatých oblastiach východného Karpatského oblúku a postupovali smerom na západ a severozápad, kde sa rozšírili nad ďalšie oblasti východného Slovenska.

Do viacerých oblastí východného Slovenska prinášali búrky krupobitie.

Búrky so sebou priniesli výrazné zrážky a aj veľké krúpy, pričom najväčšie krúpy merali až 7 cm. Okrem krupobitia búrky prinášali aj silný vietor, ktorý vyvracal stromy a lámal konáre. Hasiči na severovýchodnom Slovensku mali tri výjazdy kvôli búrlivému počasiu v priebehu pár minút. 

Búrky, čo sa týka bleskovej aktivity, zas tak výrazné neboli. Celkovo dnes na našom území udrelo zatiaľ 344 bleskov.

Počasie na východnom Slovensku bolo dnes pomerne búrlivé. Posledné búrky opustili naše hranice okolo 17.00 hod. Na západe sa počasie taktiež postaralo o jeden zaujímavý jav.

Dnes okolo 17.00 hod. bola v Maduniciach pozorovaná tromba. Aj keď je tromba zachytená z väčšej diaľky, je jasne rozoznateľné, že išlo o trombu. Tromba sa pritom na západe Slovenska vyskytla aj včera.

S intenzívnymi búrkami treba počítať aj nasledujúce dni. Veľmi silné by mali byť najmä počas víkendu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd