FOTO: Najkrajšie snímky z „vianočného“ zatmenia Slnka

FOTO: Najkrajšie snímky z „vianočného“ zatmenia Slnka
Veronika Salayová

Počas vianočných sviatkov si mnohí okrem rodinnej pohody vychutnali prstencové zatmenie Slnka. Vybrali sme najkrajšie fotky z celého sveta, ktoré zachytávajú tento jedinečný jav.

26. decembra bolo možné na oblohe vidieť prstencové zatmenie Slnka.  Mesiac čiastočne zakryl Slnko v zriedkavom fenoméne počas vianočných sviatkov. 

Prstencové zatmenie slnka bolo možné zreteľne pozorovať iba v niektorých častiach sveta. Pozorovať sa dalo v celej Ázii, západnej časti Tichého oceánu, v Indickom oceáne a na severe Austrálie.

Najlepšie však bolo zatmenie viditeľné v Saudskej Arábii, na Srí Lanke, Malajzii, Indonézii a severnej časti Mariánskych ostrovov.

Včera predobedom nášho času sledovali tento jedinečný a mimoriadne krásny jav tisíce ľudí z celého sveta. Prstencové zatmenie bolo viditeľné len niekoľko minút, avšak veľa ľudí si ho nenechalo ujsť.

Najkrajšie snímky zachytili „lovci zatmenia“ zo Saudskej Arábie, ktorí mali pravdepodobne najlepšie predpoklady na pekné úlovky.

Prstencové zatmenie Slnka sa im ukázalo v plnej kráse za úsvitu. To im umožnilo zachytiť „ohnivý kruh“, ktorý sa objavil na obzore.

Ďalšie kruhové zatmenie bude 21. júna 2020 opäť v Ázii, po ktorom nasleduje ďalšie úplné zatmenie Slnka 14. decembra 2020 v Južnej Amerike.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd