FOTO: Namiesto zatmenia Slnka fotogenické búrky. Pozrite si nádherné zábery z východu Slovenska

Dominik Cenkner

V utorok 25. októbra došlo k zatmeniu Slnka. Zem, Mesiac a Slnko sa dostali do jednej roviny. Čiastočné zatmenie sme mohli pozorovať aj zo Slovenska na miestach, kde to nepokazilo počasie.

Mnohí z nás už od utorkového rána netrpezlivo sledovali radary a družicové zábery dúfajúc, že v čase obeda nebude nad ich miestom žiaden obláčik. Po roku sme totiž nad Slovenskom mohli opäť raz pozorovať čiastočné zatmenie Slnka.

Naposledy sme takúto príležitosť mali 10. júna 2021. Vtedy však nebolo také veľké ako včera. 

Úkaz sa u nás začal 25. októbra približne o 11.15 h.Maximálna fáza čiastočného zatmenia nastala v Bratislave o 12.21 h, v Košiciach o 12.26 h a posledný bod dotyku Slnka a Mesiaca nastal o pol druhej popoludní.

Pozorovanie kazilo počasie

Najkrajšie podmienky na sledovanie čiastočného zatmenia Slnka mali obyvatelia na juhozápade krajiny. Tam prevládala takmer jasná obloha. Čím ďalej na východ, tým bolo oblačnosti viac. 

Vtipne to okomentoval aj náš čitateľ Michal. Ten nám do redakcie poslal fotografiu „čiastočného zatmenia Slnka“ z Michaloviec.

Zatmenie Slnka z Michaloviec, zdroj: Michal
Zatmenie Slnka z Michaloviec, zdroj: Michal

Ani „východňare“ však nemuseli ostať smutní. Počasie im to už podvečer vynahradilo možno aj stokrát viac.

Búrky na východe

Búrky, ktoré sa na východe Slovenska vyskytovali v utorok podvečer a večer, boli na súčasnú ročnú dobu nezvyčajné. V posledné októbrové dni už býva väčšinou chladnejšie a búrky väčšinou nemajú vhodné podmienky pre svoj rozvoj.

A tak si tamojší obyvatelia namiesto zatmenia vychutnali pohľad na priam fotogenické búrky. Tie sa tiahli pozdĺž celého východu krajiny a priniesli aj takmer 2000 úderov bleskov.

Východné Slovensko sa kochalo búrkami i nádherným západom slnka

Včera to na východe skutočne vyzeralo tak, akoby sa počasie snažilo povedať, „prepáčte, že ste nemohli sledovať zatmenie Slnka“. Napr. v obci Soľ vo Vranovskom okrese mohli vidieť takúto kopovitú oblačnosť typu kumulonimbus.