FOTO: Počas noci nasnežilo. Kde všade sa zobudili do bieleho rána?

Veronika Salayová

Niektorí obyvatelia slovenských miest a obcí sa v utorok ráno zobudili do bieleho rána. Zrážky počas noci zmenili skupenstvo a ráno miestami nasnežilo aj 20 cm čerstvého snehu. Kde? 

Po veľmi teplom decembri a ešte teplejšom prelome rokov 2022/2023 sa na Slovensko postupne vracia zima. Do našej oblasti začína prúdiť chladnejší vzduch, ktorý postupne bude znižovať denné maximá.

Navyše výdatné zrážky, ktorých bude tento týždeň dostatok, budú v niektorých chladnejších lokalitách Slovenska padať v tuhom skupenstve. Stalo sa tak už počas tejto noci na severnom a strednom Slovensku.

Chladný nočný vzduch znížil hranicu sneženia, a tak do rána nasnežilo v oblastiach do 800 metrov. Cez deň však teploty stúpajú na väčšine územia nad bod mrazu, čo znamená, že zrážky sú opäť kvapalné.

Zrážky dnes ustanú od západu a juhu stredného Slovenska až v poobedňajších hodinách, pričom dnešné úhrny sa môžu pohybovať do 20 mm zrážok. 

Na severe Slovenska by malo naďalej snežiť. Čerstvý sneh prišiel napríklad do oblasti tatier, či Liptova.

Biele utorkové ráno

Sneženie sa tak počas noci z pondelka na utorok vrátilo do vyššie položených oblastí Oravy, Kysuc, Liptova, Turca a Horehronia, pričom napadlo do 20 cm čerstvého snehu. 

Do bieleho rána sa zobudili napríklad obyvatelia v Liptovskom Mikuláši, Liesku, Telgárte, Jasnej, na Šumiaci a veľmi výrazne nasnežilo aj v Kremnických vrchoch, kde napríklad na Skalke nad Kremnicou nasnežilo rovnako 20 cm snehu. 

Už v strede týždňa prídu ďalšie zrážky, ktoré prinesú sneženie opäť do ďalších oblastí, keďže sa hranica sneženia bude aj naďalej znižovať, a to okolo 700 metrov. Trend mierneho ochladzovania pritom bude pokračovať aj v nadchádzajúcich dňoch.

Viac o vývoji teplôt na našom území nájdete TU

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd