FOTO: Pozrite si porovnávacie družicové snímky, ktoré ukazujú ničivú silu hurikánu Ian

Dominik Cenkner

Hurikán Ian zmenil Floridu na nepoznanie. Odpratávanie škôd bude trvať mesiace, niektorí hovoria dokonca o rokoch. Skazu, ktorú hurikán priniesol do amerického raja je vidno aj z vesmíru. Dokazujú to aj porovnávacie satelitné snímky, ktoré nájdete v tomto článku.

Hurikán Ian sa Floridou prehnal uprostred tohto týždňa. Po jeho odchode sa nielen tamojším obyvateľom, ale celému svetu naskytol priam desivý pohľad na to, akú spúšť spôsobil.

Len pár hodín stačilo na to, aby sa známe a obľúbené turistické destinácie zmenili na nepoznanie. Záchranári stále prehľadávajú trosky a nachádzajú obete nešťastia.

Čísla obetí sa rôznia. Niektoré zdroje uvádzajú okolo 50 obetí, iné zas toto číslo prekročili, a to až na 72. Konečné číslo budeme vedieť zrejme až o pár dní či týždňov.

Čo však môžeme vidieť už teraz je ničivá skaza, ktorá oblasť zasiahla. Nasledujúce satelitné snímky sú toho dôkazom.

Pred a po vyčíňaní hurikánu

V nasledujúcej časti článku nájdete výber z porovnávacích záberov. Vľavo je konkrétna oblasť pred vyčíňaním Ianu a vpravo po ňom. Obrázky sú interaktívne, posuvník v strede môžete presúvať do strán a porovnávať situáciu.

Prvý obrázok zachytáva rybárske mólo v meste Fort Myers. Staršia snímka je z 17. augusta, rozdielová fotografia z 30. septembra, teda necelý deň po tom, čo na pobrežie udrel Ian.

Nasledujúce zábery taktiež zachytávajú spomínané rybárske mólo. Tentokrát je však snímka o niečo viac priblížená.

V tomto prípade družica zachytila postup hurikánu cez mesto Fort Myers. Vidieť môžeme skazu parku pre obytné vozy, ale rovnako tak aj zničené lode na bulvári San Carlos. Fotografie od seba delia dva týždne.

Ďalšia fotografia mapuje skazu obytných štvrtí vo Fort Myers. Niektoré domy hurikán jednoducho zmiatol, ostali po nich len ruiny. Vidieť môžeme aj zničenú pláž.

Posledný záber ukazuje skazu na ostrove Sanibel. Hurikán zničil most, ktorý ho spájal s pevninou. Živel na ostrove zničil prakticky všetko.

Na záver len dodáme, že prvé štyri porovnávacie zábery zaznamenala americká spoločnosť Maxar Technologies, ktorá sa zaoberá výrobou družíc. Posledný záber priniesla spoločnosť Planet Labs.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd