VIDEO: Prekvapivý fenomén v Austrálii: Toto nie je sneh. Čo je to?

Austrália Veronika Salayová

Príroda vie často prekvapiť. Jednou z prírodných zaujímavostí je aj tento fenomén, ktorý na prvý pohľad pripomína sneh. V skutočnosti ide o niečo celkom iné.

V menej zaľudnených oblastiach v Austrálii je možné v tomto ročnom období nájsť biele časti polí či porastov, ktoré pripomínajú sneh alebo mráz. 

Ide však o niečo iné – v skutočnosti sú to obrovské pavučiny. V Austrálii totiž za istých okolností niektoré pavúky tkajú takéto extrémne dlhé a pomerne husté pavučiny.

Tento fenomén zachytili v posledných dňoch aj vo východnom Gippslande v južnom štáte Victoria.

Vysvetlenie je zaujímavé

Pavúky spoločne tkajú tieto špeciálne pavučiny za účelom ochrany pred povodňami. Podľa odborníkov ide po silných povodniach o bežný jav a bežné správanie sa pavúkov.

Keď sa vyskytnú veľmi silné dažde a povodne, pavúky, ktoré trávia svoj život ukryté v podzemí, tam už nemôžu žiť, a preto sa presunú do vyššie položených oblastí, kde si „spravia svoj nový domov“, aby sa vyhli stúpajúcej povodňovej vode.

Na vhodnom mieste si tak pavúky spoločne utkali pavučinu dlhú niekoľko desiatok metrov a opustenú krajinu tak pokryli bielym závojom. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd