FOTO: Sibír opäť pustošia lesné požiare. Vidieť ich aj z vesmíru

Jakutsk, Sacha (Jakutsko), Rusko Veronika Salayová

V Jakutsku opäť začínajú zúriť lesné požiare, aj napriek tomu, že teploty sú veľmi nízke. Početné ohniská zachytili aj z vesmíru. 

Teplota vzduchu v okolí Oymyakon v Jakutsku je v máji v noci hlboko pod bodom mrazu a cez deň stúpne len okolo 1 °C. Sneh sa síce začína pomaly topiť, ale rieky sú stále zamrznuté a budú ešte niekoľko týždňov. 

Aj napriek tomu, že zima v tomto sibírskom regióne ustupuje len veľmi pomalým tempom, v oblasti už zúria početné a rozsiahle lesné požiare. Ohniská sú natoľko veľké, že ich zachytili aj z vesmíru.

Požiare sa rozmohli už v apríli

Prvý požiar bol zaregistrovaný neobvykle už 29. apríla v Teryute, na sever od Oymyakonu. 

Družica Sentinel-2 vtedy zachytila ​​zamrznutú rieku Indigirka, zasnežené hory a tmavo-oranžové body roztrúsené po údoliach, čiže lesné požiare. 

Druhá skupina požiarov bola zaznamenaná 1. mája južne od Oymyakonu, najchladnejšieho obývaného miesta na Zemi.

Vznikajú z tzv. zombie požiarov

Požiare vznikajú z tzv. zombie požiarov. Ide o požiare rašeliny a dreveného uhlia pod vrstvou snehu, ktoré horia aj pri veľmi nízkych teplotách a môžu pretrvávať mesiace aj roky. 

Sibír má množstvo takýchto požiarov, z ktorých sa v lete vyvinú rozsiahle lesné požiare.

Minulé leto bolo jedným z najhorších v histórii Jakutska z hľadiska počtu požiarov, pričom veľa z nich bolo registrovaných nad polárnym kruhom. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd