FOTO: Slovinsko zasiahol najintenzívnejší mrznúci dážď za 50 rokov

Peter Minárik
Najsilnejší mrznúci dážď za posledných 50 rokov zasiahol Slovinsko. Mrznúce zrážky trápia mnohé ďalšie štáty.
Do pomerne chladného vzduchu sa v priebehu víkendu započalo do našej oblasti teplejšie južné prúdenie. To prinášalo teplý vzduch najmä do výšok a v nižších hladinách zostala studená vzduchová hmota. To spôsobilo rozsiahly mrznúci dážď v mnohých krajiných Európy.

Zatiaľ čo východné Alpy bojujú s prívalmi snehu, tak nižšie polohy južného Rakúska, Maďarska a predovšetkým Slovinska zasiahol intenzívny mrznúci dážď. Najhoršia situácia je v slovinskej oblasti okolo mesta Postojna. Mrznúci dážď pokryl elektrické vedenia, ktoré pod vplyvom vrstvy ľadu padali. V Slovinsku zostalo okolo 30 000 domácnosti bez dodávok elektrickej energie. Postihnuté je takmer celé Slovinsko s výnimkou Primorska.

Ministerstvo obrany do oblasť Primorska poslalo okolo 30 elektrických generátorov, ktoré majú zabezpečiť dodávku elektrickej energie najmä do nemocníc a zdravotných stredísk.
Slovinskí energetici informovali, že vzhľadom na rozsiahle poškodenia môžu byť niektoré oblasti bez dodávok elektrickej energie aj týždeň.
Do postihnutej oblasti sa vydal aj slovinský prezident Borut Pahor.

Mrznúci dážď trápi aj Ľubľanu a Maribor. Primátor Maribora Andrej Fištravec odporučil ľuďom aby zostali doma a nejazdili nikam. Niekoľko centimetrová vrstva ľadu totiž predstavuje extrémne nebezpečenstvo na cestách a cestári sú bezradní, nakoľko mrznúci dážď padá v oblasti aj naďalej. Nemocnica v Maribore len počas soboty ošetrila 103 pacientov so zlomeninami.

Slovinská premiérka Alenka Bratušeková spoločne s ministrom obrany navštívila najviac postihnutú oblasť Postojna. Minister obrany vyhlásil, že požiada o medzinárodnú pomoc a ešte dnes bude o situácii informovať Európsku úniu. 
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd