FOTO: Tornádo v USA zrovnalo so zemou časť mesta Tupelo

Peter Minárik
Tornáda v plnej zbroji naďalej útočia na územie Spojených štátov. Včera vo večerných hodinách zasiahlo mesto Tupelo mohutné tornádo.
Vyčíňanie tornád na území Spojených štátov si len včera vyžiadalo najmenej 17 mŕtvych. V pondelok popoludní udreli tornáda na ďalšie mestá Spojených štátov. Medzi najviac postihnuté patrí mesto Tupelo v americkom štáte Mississippi, ktorého severozápadnú časť tornádo zrovnalo so zemou.
 
Mohutné tornádo dosadlo do amerického mesta Tupelo včera okolo 14:45 miestneho času. Tornádo zosadlo v západnej časti v blízkosti letiska Tupelo a už o 5 minút prešlo cez diaľnicu US-78. Tornádo na diaľnici zdvihlo mohutné nákladné autá a odhodilo ich do vzdialenosti niekoľkých desiatok metrov. Tornádo potom pokračovalo do severovýchodnej časti mesta.
 
Starosta mesta Jason Shelton informoval, že došlo k obrovským materiálnym škodám v severnej časti mesta, ktoré vyčíslil na milióny dolárov. Zároveň informoval, že majú podozrenie na dvoch mŕtvych, ktorých zasiahli trosky. Väčším stratám na životoch sa zabránilo vďaka pomerne včasnému výstražnému systému. V meste sa rozozvučali sirény upozorňujúce na tornádo asi o 14:37 miestneho času, teda asi 8 minút pred tým ako tornádo zosadlo na zem a začalo spôsobovať škody. Obyvatelia sa tak stihli včas ukryť do bezpečia.
 
Výstražný systém zafungoval aj podľa miestneho šerifa perfektne. Národní meteorológovia totiž už okolo 12:00 informovali o potencionálnej hrozbe a poukazovali na podmienky, ktoré sú priaznivé pre výskyt tornád. Všetky školy v meste tak už o 12:30 prerušili vyučovanie a deti poslali domov.
 
Aj keď mnohé rodiny prišli o celé svoje domy, tak mnohí sú radi, že prežili vyčíňanie tornáda. 5. apríla 1936 totiž mesto Tupelo zasiahlo štvrté najsmrteľnejšie tornádo v histórii USA. Tornádo vtedy zabilo až 216 ľudí.
Analýza situácie:
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd