FOTO: V Maďarsku sa objavila zrejme prvá tohtoročná tromba

Maďarsko Veronika Salayová

Na severe Maďarska cez víkend zachytili zrejme prvú tohtoročnú trombu. Tá na svoj vznik mala v sobotu popoludní vhodné podmienky. 

V obci Egerszólát na severe Maďarska sa pozorovateľovi v sobotu popoludní podarilo zachytiť trombu. Zrejme ide o prvú trombu na území Maďarska v tomto roku.

Tromba, nazývaná aj lievik, je druh oblačnosti, ktorá rotuje okolo vertikálnej osi.

Sama o sebe nebezpečná nie je, no v prípade, že sa dotkne zeme, ide o tornádo, ktoré už môže byť nebezpečné v závislosti od svojej intenzity.

Toto však nebol prípad tromby v Maďarsku.

Vznik tromby na konci februára nie je veľmi častým javom, ale zároveň to nie je ani ojedinelý prípad. Pre vznik tromby boli na severe krajiny v celku ideálne podmienky.

Tromba vznikla v dôsledku lability vzduchu pri prechode rýchlo postupujúcich frontov, oddeľujúcich teplotne a vlhkostne značne kontrastné vzduchové hmoty. 

Tieto atmosférické podmienky v silno prehriatom vzduchu viedli k vzniku v celku výraznej tromby, ktorá vyzerala nasledovne. 

Foto: Bodooliver2/Idókép
Foto: Bodooliver2/Idókép
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd