FOTO: Víchrica udrela na Britániu. Zničila aj 175 ročný mlyn

FOTO: Víchrica udrela na Britániu. Zničila aj 175 ročný mlyn
Lincolnshire Peter Minárik

Víchrica Ciara, ktorá udrela na Britské ostrovy spôsobila početné škody, no zatiaľ si našťastie obete na životoch nevyžiadala a to aj vďaka včasnému varovaniu.

Od skorého rána sužuje Britské ostrovy víchrica Ciara a nepriaznivé počasie. Tá zasiahla najskôr Írsko a západné pobrežie Škótska a následne sa presunula nad celú Veľkú Britániu.

V nižších polohách zaznamenávali nárazy vetra v rozmedzí 100 až 120 km/h, no oveľa silnejší bol vietor na horách. Tu dosahoval poryvy až cez 100 km/h. Na škótskej stanici Cairngorm namerali náraz vetra o sile až 202 km/h.

zaznamenané maximálne nárazy vetra, zdroj: Meteociel.fr
zaznamenané maximálne nárazy vetra, zdroj: Meteociel.fr

Silný vietor spôsoboval početné komplikácie. Zrušiť museli stovky letov a problémy zasiahli aj železničnú dopravu. Pre popadané stromy na tratiach bola prevádzka na niekoľkých tratiach prerušená.

Energetici zaznamenali až 410 000 domácností bez dodávok elektrickej energie, no k večeru sa počet nepripojených domácností znížil na 100 000. 

Víchrica Ciara dnes zrušila množstvo podujatí po celých Britských ostrovov a okrem silného vetra priniesla do pobrežných oblastí aj povodne. Vďaka včasnému varovaniu zatiaľ víchrica nemá obete na životoch.

Rozsiahle sú len materiálne škody. Víchrica poškodila aj viac ako 170 ročný mlyn v anglickom Lincolnshire. Počasie sa už začína zlepšovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd