FOTO: Vrátila sa zima. Cestári vyrazili pluhovať a posýpať

FOTO: Vrátila sa zima. Cestári vyrazili pluhovať a posýpať
Peter Minárik

Dnešné ráno zaskočilo mnohých obyvateľov severného Slovenska a cestári museli obnoviť zimnú údržbu. Lokálne totiž spadlo až cez 10 cm.

Do Európy prúdi veľmi studený vzduch, ktorý priniesol prudké ochladenie a nízke teploty, ktoré sa ráno na severe pohybovali okolo nuly. 

Ani teraz nie je o nič teplejšie. Maximálne teploty sa pohybujú do +5 °C.

Vďaka ochladeniu sa počas dnešnej noci a rána vyskytovalo sneženie, ktoré prinášalo čerstvú nádielku snehu do viacerých oblastí. Najviac však snežilo na horách, kde sme sa z leta dostali naspäť do zimy.

Sneženie však ráno zasiahlo aj mestá a obce. Žilinský samosprávny kraj informoval, že na cesty museli vyraziť cestári a vykonávať zimnú údržbu.

Na Orave miestami napadlo do 6 centimetrov snehu, v horských oblastiach severnej Oravy aj viac ako 10 centimetrov. V pohotovosti boli všetky strediská Správy ciest ŽSK Dolný Kubín, Námestovo a Trstená.

Najkritickejšia situácia bola na horských priechodoch Príslop a Malatiná, cestári však zasahovali aj v Oravskej Polhore, Oravskej Lesnej, v Zakamennom či Zuberci. Dokopy bolo vo výkone 7 cestárskych vozidiel, spolu najazdili takmer 500 kilometrov. 

Husto snežilo i na Liptove. V Jasnej napadlo do 10 centimetrov snehu, na horskom prechode Čertovica až do 12 centimetrov. V teréne boli 3 cestárske vozidlá, cesty odhŕňali i posypávali.

Napriek hustému sneženiu sa im podarilo udržať premávku plynulú a cesty boli zjazdné. I naďalej zostáva zvýšený dohľad a cestári monitorujú horské priechody.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd