FOTO: Vzácni „červení škriatkovia“ sa tentoraz objavili v Chorvátsku

Veronika Salayová

Tzv. červení škriatkovia sú jedným z najkrajších fenoménov na svete, ale vidieť ich vôbec nie je také jednoduché, ako sa môže zdať. Zachytiť ich v plnej kráse vyžaduje určité schopnosti a znalosti. 

Tento nádherný prírodný úkaz sa podarilo zachytiť z observatória na pohorí Mosor v južnom Chorvátsku. Tzv. červení škriatkovia boli zachytení zrejme nad územím Talianska.

Červení škriatkovia nie sú obyčajné blesky. Ide o špecifický druh bleskových výbojov, ktoré je veľmi náročné zachytiť. Na ich „lov“ sa treba pripraviť a je potrebné mať aj moderné vybavenie. 

Aj preto ich vo svete pozorujeme iba málokedy, pretože na oblohe sa zjavia iba na niekoľko milisekúnd a hneď zmiznú v tme. 

Ako červení škriatkovia vznikajú?

Ak ste doteraz nevedeli, tak búrky môžu produkovať aj blesky, ktoré smerujú nahor. Tieto blesky sa vyskytujú v stratosfére, mezosfére a tiež v spodných vrstvách termosféry a označujú sa ako nadoblačné svetelné javy alebo TLE. 

Jedným z najbežnejších nadoblačných svetelných javov sú aj tzv. červení škriatkovia (angl. red sprites). Vyskytujú sa vo výškach medzi 60 až 90 km nad povrchom a ich trvanie je mimoriadne krátke. 

Vhodné podmienky pre sledovanie všetkých typov TLE poskytuje predovšetkým rozsiahlejší búrkový systém, ktorý produkuje väčšie množstvo pozitívnych CG bleskov. Na pozorovanie červených škriatkov musí byť obloha jasná a od búrky treba byť vzdialení 200 až 400 km. 

Nevieme ešte o nich všetko

Červení škriatkovia boji objavení len relatívne nedávno a stále sú predmetom skúmania. Vedci stále nepoznajú odpovede na všetky otázky ohľadom ich vzniku.

Každopádne ide o fenomén, ktorý patrí k jedným z najkrajších na nočnej oblohe. Aj preto vždy ľudí zaujme, keď sa ich podarí zachytiť v plnej kráse. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd