Front s búrkami a vetrom ustúpil. Udrelo 2400 bleskov. Do Tatier sa vrátila zima

Peter Minárik

Cez naše územie postúpil studený front, ktorý priniesol na naše územie nárazový vietor. búrky a výraznejší dážď. Na počasie bude mať tento front vplyv aj počas nasledujúcich dní. Od severozápadu k nám totiž začne prenikať chladnejší vzduch.

Cez naše územie dnes postupoval studený front. Ten dnes do našej oblasti priniesol početné zrážky, búrky a nárazový vietor. Za ním k nám začal prenikať studený vzduch, ktorý bude mať teraz vplyv na vývoj počasia počas nasledujúcich dní.

Problémy narobil predovšetkým silný vietor

Studený front začal cez naše územie postupovať v priebehu dnešného popoludnia, pričom na čele studeného frontu sa stáčal vietor z južného na severozápadný, ktorý začal naberať na sile.

Vietor fúkal predovšetkým na západnom a južnom Slovensku, kde poryvy vetra dosahovali rýchlosť od 65 do 80 km/h. Najsilnejšie poryvy boli zaznamenané v Hurbanove, v Nitre, či v Jaslovských Bohuniciach.

Ešte silnejší vietor zaznamenali v okolitých krajinách. Na rakúsko-maďarskom pohraničí dosahoval nárazový vietor rýchlosť až 100 km/h.

Front priniesol aj množstvo búrok

Okrem silného vetra a dažďa sa v okolí nášho hlavného mesta začali tvoriť búrky, ktoré postupovali smerom na severovýchod cez celé naše územie.

Búrky počas svojho postupu priniesli na naše územie takmer 2500 bleskov.

zdroj: blesky.bourky.cz
zdroj: blesky.bourky.cz

Počas postupu búrok zosilňoval aj dážď. Ten priniesol najvyššie úhrny do oblasti Pohronia, kde spadlo od 15 do 25 mm zrážok.

Za frontom sa ochladzuje

Za studeným frontom začína do našej oblasti prenikať studený vzduch od severozápadu, v dôsledku čoho na našom území klesajú teploty. Azda najvýraznejšie ochladenie je v oblasti Tatier. Napríklad na Štrbskom Plese bolo počas popoludnia ešte +15,8 °C, no aktuálne je tu už pod nulou a sneží.

V chladnejšom duchu počasia by sme sa mali nachádzať do nedele. Potom by sa malo výraznejšie otepliť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd