GALÉRIA: V Alpách je už 5 metrov snehu a stále sneží

Peter Minárik
Jednoducho neskutočné. Situácia vo východných Alpách je už kritická a to je len začiatok výdatného sneženia. Snežiť tu má až do pondelka.
Snehové akumulácie v niektorých častiach východných Álp prekonávajú historické rekordy. Silné sneženie od štvrtka trápi najmä oblasti: Veneto, Venezia, Friuli, Trentino a Toskánsko. V nižších polohách zatiaľ výdatne prší, ale od nadmorskej výšky približne 1100 až 1200 metrov výdatne sneží.

Snehové akumulácie sa šplhajú už cez 5 metrov. V priebehu dopoludnia zaznamenali v mestečku Chiusaforte až 497 cm snehu a sneh stále pribúda a pribúda.

Situácia začína byť už naozaj vážna. Intenzívne sneženie totiž spôsobuje výpadky elektrickej energie. Podľa spoločnosti Enel bolo k večeru bez dodávok elektrickej energie vyše 30 000 ľudí. Energetici varujú obyvateľov, aby sa pripravili na zhoršenie situácie. Opravy totiž komplikuje ťažko prístupný terén a vysoké lavínové nebezpečenstvo, ktoré dosiahlo už 4.stupeň z 5 dielnej stupnice.

V priebehu soboty sme boli v kontakte s našim čitateľom Dušanom, ktorý nás informoval o situácii v Korutánsku. Nachádza sa v meste Kärnten. V priebehu sobotňajšieho dňa sa tu sneženie zmenilo na dážď, ale v noci sa má dážď opäť meniť na sneženie. V priebehu nedele tu obyvatelia očakávajú až okolo 100 cm nového snehu.
Sneženie by v Alpách malo ustávať až v priebehu pondelka. Po víkende by tak v niektorých oblastiach mohlo ležať až okolo 6 metrov snehu.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd