Geomagnetická búrka zasiahne Zem. Treba počítať s výpadkami signálu

Veronika Salayová

Dnes môže našu planétu zasiahnuť geomagnetická búrka, čo môže narušiť správne fungovanie satelitných zariadení.

Odborníci sa domnievajú, že slnečný vietor by sa mohol dostať na Zem v priebehu dnešného dňa. Súčasnú geomagnetickú búrku odborníci klasifikujú ako G1.

Podľa Space Weather sa slnečný vietor pohybuje rýchlosťou viac ako 300 kilometrov za sekundu.

Objavia sa aj polárne žiary

Odborník Tony Phillips zo spoločnosti Space Weather uviedol, že dnes je pravdepodobné, že sa vyskytnú malé geomagnetické poruchy, keď prúd slnečného vetra zasiahne magnetické pole Zeme.

V dôsledku geomagnetickej búrky sa môžu objaviť aj polárne žiary, ktoré sa vyskytujú pri zrážke slnečných častíc s atmosférou. Polárna žiara sa môže objaviť aj v nižších polohách, ako na póloch Zeme.

Najväčšia pravdepodobnosť vzniku polárnej žiary je v okolí južného pólu.

Výpadky mobilu aj internetu

Slnečná alebo geomagnetická búrka vzniká tak, že počas erupcie na Slnku dôjde k vypusteniu koronálnej hmoty smerom k našej planéte.

Plazma sa uvoľňuje do tzv. slnečného vetra a putuje priestorom vo vesmíre. Slnečná erupcia vychrlila plazmu práve smerom k našej planéte. 

Slnečnú búrku bežný človek môže pocítiť najmä v tom, že dôjde k výpadku satelitného signálu. Slnečné vetry narúšajú funkčnosť satelitov na obežnej dráhe Zeme, čo sa môže prejaviť poruchami signálu napríklad GPS navigácie, signálu mobilného telefónu či satelitnej televízie a internetu. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd